Kar-Go: Πλήρως αυτόνομο όχημα για delivery [video]
Close

Kar-Go: Πλήρως αυτόνομο όχημα για delivery [video]

Kar-Go / Academy of Robotics

Kar-Go / Academy of Robotics

Το Kar-Go είναι ένα ηλεκτρικό, πλήρως αυτόνομο όχημα για delivery και θα λέγαμε πως αποτελεί την απάντηση των βρετανών στο R2 της καλιφορνέζικης Nuro.

Είναι δημιούργημα της Academy of Robotics από την Ουαλία και ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως επίσης και ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης πακέτων για ανέπαφες παραδόσεις.

Είναι αμιγώς ηλεκτρικό με αυτονομία που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα και μπορεί να πραγματοποιεί παραδόσεις προϊόντων όχι μόνο στο κέντρο των πόλεων, αλλά και σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές. Το όχημα, από το σασί ως τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα ελέγχου, κατασκευάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Τo τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι της NVIDIA Drive και συνδυάζεται με τα νευρωνικά δίκτυα και το λογισμικό που αναπτύσσει η Academy of Robotics. Την τροφοδοσία όλων αυτών των συστημάτων έχουν αναλάβει οι μπαταρίες της Tesla.

Το Kar-Go μπορεί να εκτελεί όλη την αποστολή πλήρως αυτόνομα. Δηλαδή να μεταβαίνει στον αποστολέα, να παραλαμβάνει το δέμα και εν συνεχεία να το παραδίδει στον παραλήπτη ανέπαφα. Όλα τα λειτουργικά συστήματα του οχήματος, από τις κάμερες και τους αισθητήρες μέχρι τα αρχεία καταγραφής λογισμικού μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται εξ’ αποστάσεως.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται σε αλγόριθμους που μαθαίνουν και αυτοβελτιώνονται σε πραγματικό χρόνο ώστε να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις δεδομένων των συνθηκών πάντα με γνώμονα την ασφάλεια.

H πρώτη του αποστολή

Η πρώτη του αποστολή που στέφθηκε με επιτυχία ήταν η μεταφορά ιατρικού υλικού από ένα φαρμακείο σε ένα κέντρο φροντίδας στο Μείζον Λονδίνο (Greater London).

Kar-Go / Academy of Robotics
Kar-Go / Academy of Robotics

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στο Kar-go επέβαινε για λόγους ασφάλειας ένας οδηγός ο οποίος ήταν έτοιμος να επέμβει ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα, από το κέντρο ελέγχου υπήρχαν stand-by μηχανικοί που μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο εφόσον το απαιτούσαν οι συνθήκες.

«Οι πρώτες παραδόσεις του Kar-go αποτελούν ορόσημο για την ευρύτερη αυτοκινητοβιομηχανία», τόνισε ο ιδρυτής της Academy Robotics, William Sachiti για να προσθέσει: «Για μένα, αυτό που κάνει το Kar-go μαγικό είναι ότι εφαρμόσαμε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική με έναν πολύ χρήσιμο και καλό τρόπο».

H Academy of Robotics

H Academy of Robotics είναι ένα τεχνολογικό ινστιτούτο που εδρεύει στο Κάρντιφ της Ουαλίας και απαρτίζεται από μηχανικούς, επιστήμονες και ερευνητές. Ειδικεύεται στη δημιουργία τεχνολογίας για την εκτέλεση ή απλοποίηση πολύπλοκων εργασιών. «Συνδυάζουμε τις καλύτερες τεχνικές από τη μηχανική μάθηση και τη μηχατρονική για να δημιουργήσουμε ισχυρά αυτοπροσαρμοζόμενα μηχανήματα και ειδικά τεχνητά έξυπνα λογισμικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η περιγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Βασικός χρηματοδότης της είναι το βρετανικό κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

1 Comment

  1. Τελικα υπαρχουν οχηματσ για delivery στσ οποια να επιβαινει καποιος,νσ εινσι τετρατροχα κλειστα. Ποια ειναι ,τιμες και ειναι εφικτο καποιος να το προμηθευτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 Comment
scroll to top