Close

Καινοτόμο εργαλείο πρόβλεψης ατυχημάτων εξελίσσει κοινοπραξία με επικεφαλής τη Ford

Η Ford ηγείται μιας κοινοπραξίας που έχει αναλάβει να εξελίξει ένα καινοτόμο εργαλείο πρόβλεψης ατυχημάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα από διασυνδεδεμένα οχήματα και έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Κομητείας της Οξφόρδης, τους ειδικούς στους αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Vivacity Labs, και κορυφαίους ακαδημαϊκούς από το Κέντρο Έρευνας Ασφάλειας Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Loughborough, με την υποστήριξη της TfL.

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την υπηρεσία προώθησης καινοτομιών της Βρετανικής κυβέρνησης Innovate UK.

Το εν λόγω εργαλείο πρόβλεψης ατυχημάτων με βάση τα δεδομένα (Data-Driven Road Safety Tool θα αναλύει πληροφορίες από διασυνδεδεμένα οχήματα, έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου και δεδομένα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να προβλέπει πιθανές τοποθεσίες και αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στις πόλεις να λάβουν προληπτικά μέτρα σε δρόμους και διασταυρώσεις που εγκυμονούν τους υψηλότερους κινδύνους για τους χρήστες των δρόμων.

«Πολύ σύντομα, όλα τα νέα οχήματα θα είναι διασυνδεδεμένα, κάτι που μας προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και να σώσουμε ζωές» δήλωσε ο Jon Scott, project lead, City Insights, Ford Mobility, Europe.

Τα δεδομένα στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας

Η Ford έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα πάνω στον τρόπο με τον οποίο τα διασυνδεδεμένα οχήματα και οι διάφορες αναλύσεις μπορούν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια.

Για τις ανάγκες του 18μηνου project, 700 επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα θα συνδεθούν στην περιοχή της Οξφόρδης και του Λονδίνου.

Λεπτομερή δεδομένα τηλεματικής από το στόλο των οχημάτων –π.χ η χρήση φρένου ή γκαζιού και η γωνία περιστροφής του τιμονιού– θα αναλύονται παράλληλα με πληροφορίες από 25 πρόσθετους, έξυπνους αισθητήρες που θα προμηθεύσει στην κομητεία της Οξφόρδης η Vivacity Labs, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή της κυκλοφορίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό που χρησιμοποιούνται σε 100.

Ο ρόλος των Big Data στην αυτόνομη οδήγηση

Οι αισθητήρες της Vivacity παραπλεύρως του δρόμου χρησιμοποιούν αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) για την ανίχνευση «παρ’ ολίγον» ατυχημάτων και μπορούν να αναλύουν μοτίβα κινήσεων ευάλωτων χρηστών των δρόμων όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί, καθώς και τα μη-διασυνδεδεμένα οχήματα.

Όλα τα δεδομένα που μοιράζονται μεταξύ τους οι αισθητήρες είναι ανώνυμα, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα.

Ford - connected cars
Ford – connected cars

«Αυτό το project μας επιτρέπει να επεκτείνουμε την έρευνά μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην οδική ασφάλεια, παρέχοντας μας ταυτόχρονα την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Loughborough και να διερευνήσουμε μία ευρύτερη ενσωμάτωση του συστήματός μας στο οικοσύστημα της Ford Mobility» δήλωσε ο Peter Mildon, chief operating officer, Vivacity Labs.

Ειδικοί από το Transport Safety Research Centre του Πανεπιστημίου του Loughborough, θα αναλύουν δεδομένα οδηγών και οχημάτων, ενώ το Συμβούλιο της Κομητείας της Οξφόρδης θα μελετήσει με ποιο τρόπο, πηγές δεδομένων τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με το προγνωστικό εργαλείο μπορούν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια για όλους τους χρήστες.

Τα ευρήματα και οι αναλύσεις θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω δοκιμές και εξέλιξη του ψηφιακού εργαλείου οδικής ασφάλειας μέσω αλγορίθμων σε ένα εμπορικό προϊόν που θα ωφελήσει πόλεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η κοινοπραξία θα επιδιώξει επίσης να αποκαλύψει και άλλες εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες για προγνωστικά δεδομένα σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο σε όλο τον κόσμο – περίπου 3.700 κάθε μέρα – με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν την όγδοη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τα ατυχήματα επιφέρουν επίσης σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών το ετήσιο οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα υπερβαίνει τα 35 δισ. λίρες.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top