Ηλεκτρικά

Ηνωμένο Βασίλειο: τα ηλεκτρικά πλησιάζουν τη βενζίνη με 32% μερίδιο τον Οκτώβριο

Τα ηλεκτρικά έφτασαν το 32% των νέων ταξινομήσεων στη Βρετανία, έναντι 37,2% της βενζίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της SMMT. Η υπέρβαση μπορεί να έρθει ήδη τον Δεκέμβριο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε φόρτιση σε δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου
Φωτογραφία: Electrek

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέλαβαν το 32% της βρετανικής αγοράς νέων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο, ενώ τα βενζινοκίνητα υποχώρησαν στο 37,2%, σύμφωνα με νέα στοιχεία της SMMT, του συνδέσμου της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως μεταδίδει το Electrek, είναι η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Με τον τρέχοντα ρυθμό, τα ηλεκτρικά θα ξεπεράσουν τη βενζίνη μέσα σε έναν χρόνο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου

Στη Βρετανία ταξινομήθηκαν 152.730 νέα αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση και 11ος συνεχόμενος μήνας ανόδου για το σύνολο της αγοράς. Όλη η αύξηση προήλθε από τα φορτιζόμενα μοντέλα.

  • Αμιγώς ηλεκτρικά (BEV): 48.858 μονάδες, άνοδος 32,7%
  • Plug-in υβριδικά: 22.898 μονάδες, άνοδος 30,1%
  • Βενζίνη: 56.876 μονάδες, πτώση 11,6%
  • Ντίζελ: πτώση 15,9%
  • Συμβατικά υβριδικά: πτώση 5%

Στους πρώτους δέκα μήνες του έτους ταξινομήθηκαν 503.805 ηλεκτρικά, αυξημένα κατά 30,4%, με μερίδιο 26,6%. Το μερίδιο της βενζίνης από την αρχή του έτους είναι 41,1%, από 47,2% πέρσι. Παρόμοια τάση καταγράφεται και αλλού στην Ευρώπη, όπως στη Γερμανία, όπου τα ηλεκτρικά σημείωσαν ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Πότε μπορεί να γίνει η υπέρβαση

Το Electrek εξέτασε τα μηνιαία στοιχεία της SMMT από τον Μάρτιο του 2024. Τότε η βενζίνη είχε 55,9% και τα ηλεκτρικά 15,2%. Η βενζίνη χάνει περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα τον μήνα και τα ηλεκτρικά κερδίζουν περίπου 0,36. Αν οι τάσεις επεκταθούν, οι δύο γραμμές διασταυρώνονται γύρω στον Αύγουστο του 2027, στο 33% περίπου.

Το σενάριο αυτό όμως αγνοεί τον Δεκέμβριο. Κάθε χρόνο εκείνο τον μήνα το μερίδιο των ηλεκτρικών αυξάνεται, καθώς οι κατασκευαστές σπρώχνουν τις πωλήσεις για να πλησιάσουν τους στόχους της εντολής ZEV Mandate. Τον Δεκέμβριο του 2024 το μερίδιο ήταν 31,0% και τον Δεκέμβριο του 2025 32,2%, με τη βενζίνη στο 39,4%. Αν επαναληφθεί το μοτίβο των τελευταίων πέντε μηνών, τα ηλεκτρικά θα φτάσουν περίπου το 37% και η βενζίνη το 32%.

Η πρόβλεψη της SMMT για μερίδιο 27,2% στο σύνολο του έτους συνεπάγεται περίπου 31% για Νοέμβριο και Δεκέμβριο μαζί, κάτι που θα έκανε το αποτέλεσμα πολύ πιο οριακό. Σημειώνεται ότι η SMMT μετρά τα ήπια υβριδικά ως βενζίνη ή ντίζελ. Με αυστηρότερο ορισμό, που τα εντάσσει στα υβριδικά, τα ηλεκτρικά ήταν ήδη πρώτα το Αύγουστο. Τα αυτοκίνητα που κινούνται μόνο με βενζίνη ή ντίζελ, μαζί με τα ήπια υβριδικά, αντιπροσώπευαν 72,5% της αγοράς το 2021 και φέτος 45,5%.

Η διαμάχη για τους στόχους

Η SMMT χρησιμοποίησε την ανακοίνωση για να ζητήσει ξανά από την κυβέρνηση μείωση των στόχων του ZEV Mandate. Η εντολή απαιτεί 33% μηδενικών ρύπων στις πωλήσεις του 2026, ενώ ο σύνδεσμος προβλέπει 27,2%. Για του χρόνου αναμένει 32% έναντι στόχου 38%, και για το 2028 37,5% έναντι 52%.

Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές έχουν ξοδέψει «δισεκατομμύρια» σε εκπτώσεις, χρηματοδότηση με 0% επιτόκιο, συνεισφορές στην προκαταβολή και επιδοτούμενη φόρτιση, επιπλέον της κρατικής επιδότησης Electric Car Grant. Επέκρινε επίσης τον πρόσφατο προϋπολογισμό, που επιβεβαίωσε νέο φόρο κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά (eVED) από το 2028 και διατήρησε τον ΦΠΑ 20% στη δημόσια φόρτιση. «Οι υψηλότεροι στόχοι μπορεί να επιβάλλουν προσφορά, αλλά δεν δημιουργούν ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Μάικ Χόουζ. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει φέτος αναθεώρηση της εντολής.

Οι κινεζικές μάρκες και η Tesla

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες μάρκες είναι κυρίως κινεζικές. Η BYD ταξινόμησε 6.065 αυτοκίνητα, αύξηση 73%. Η Jaecoo ξεπέρασε τις διπλάσιες πωλήσεις με 6.089, η Chery σχεδόν τριπλασίασε τις δικές της στις 3.707 και η Leapmotor διπλασίασε στις 1.773. Η MG σημείωσε άνοδο 85%. Στο ίδιο πλαίσιο, η Geely έφτασε τα 100 σημεία πώλησης στη Βρετανία.

Η Tesla ταξινόμησε μόλις 282 αυτοκίνητα, πτώση 45% από 511 πέρσι. Ο πρώτος μήνας κάθε τριμήνου είναι πάντα αδύναμος για την εταιρεία στη χώρα, η οποία παραμένει στο +31% από την αρχή του έτους, με 46.526 μονάδες. Κανένα μοντέλο της δεν μπήκε στα δέκα κορυφαία ηλεκτρικά του μήνα, που ηγήθηκαν τα Skoda Enyaq (1.568), Mini Countryman (1.494) και Jaecoo 5 (1.465).

Το Electrek εκτιμά ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν «έλλειμμα ζήτησης», όπως το περιγράφει η SMMT, και στοιχηματίζει ότι η υπέρβαση της βενζίνης θα γίνει τον Δεκέμβριο, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία του μήνα.

Πηγή: electrek.co

Συντάκτης Κώστας Βλαχάκης

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Όλα τα άρθρα του συντάκτη

Σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *