Η Google επενδύει 1 δισ. δολάρια στη Lyft

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων επένδυσε η Google (για την ακρίβεια η μητρική της, η Alphabet) στη Lyft, τη μεγαλύτερη αντίπαλο της Uber.

Η επένδυση έγινε μέσω της θυγατρικής της Alphabet, της CapitalG, η οποία ηγείται της επένδυσης και η οποία εκτιμά την αξία της Lyft στα 10 δισ. δολάρια, διπλάσια αξία σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η Alphabet βρίσκεται «στα μαχαίρια» με την Uber, ήδη κατέχει μερίδιο σε αυτήν.

Από την άλλη η Lyft, η οποία για πολύ καιρό βρισκόταν στη σκιά της Uber, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπισε η τελευταία φέτος, φαίνεται να «έχει πάρει τα πάνω της». Πλέον ελέγχει το 25% της αγοράς διαμοιρασμού διαδρομής (ride-hailing) στις ΗΠΑ και σύμφωνα με στοιχεία της Second Measure έχει σημειώσει αύξηση 9%.

Ο Santosh Rao, αναλυτής της Manhattan Venture Research ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή η Lyft έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο ότι κερδίζει μερίδιο αγοράς, είναι πολύ δημοφιλής και δεν έχει εσωτερικά προβλήματα, ενώ έχει χώρο ανάπτυξης ακόμη».

Όσον αφορά στη διαμάχη μεταξύ της Alphabet και της Uber, αυτή ξεκίνησε όταν η Waymo (η οποία αποτελεί την μονάδα αυτόνομης οδήγησης της Google) κατέθεσε αγωγή εναντίον της Uber κατηγορώντας της ότι της έκλεψε την τεχνολογία για την αυτόνομη οδήγηση, κάτι που η Uber αρνείται.

Η Alphabet επένδυσε στην Uber το 2013, αλλά η μεταξύ τους κόντρα ανάγκασε τον αντιπρόσωπο της Alphabet να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Uber.

Η επένδυση στη Lyft μπορεί να δώσει ώθηση και στην έρευνα της τελευταίας στα αυτόνομα οχήματα, η οποία επιταχύνεται φέτος.

Πηγή