Close

GAC Moca: Ηλεκτρικό όχημα πόλης με τεράστιες εξωτερικές οθόνες

GAC Moca

GAC Moca

H κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία GAC παρουσίασε στο πλαίσιο του Guangzhou Motor Show 2020 το Moca, ένα όχημα μηδενικών ρύπων για αστικές μετακινήσεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο όχημα, αμιγώς ηλεκτρικό, που αντιπροσωπεύει την νέα οπτική και φιλοσοφία που θα ακολουθήσει η εταιρεία μελλοντικά. Οι σχεδιαστές του άντλησαν την έμπνευσή τους από προϊόντα τεχνολογίας, όπως τα smartphones και τις κάμερες. Ακολούθησαν μινιμαλιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό του, με κύριο χαρακτηριστικό τις λιτές και απέριττες γραμμές.

«Πιστεύουμε ότι, όπως και στα smartphones, το εξωτερικό του αυτοκινήτου θα μεταβεί σταδιακά από την ποικιλομορφία στην ομοιογένεια για μια καλύτερη χωροταξική και σχετική με το περιεχόμενο εμπειρία στο εσωτερικό», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του τμήματος R&D της GAC.

Πως η αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει βαδίζοντας στα χνάρια της Apple

GAC Moca
GAC Moca

Στο εμπρόσθιο και στο πίσω μέρος του Moca δεσπόζουν δυο μεγάλες οθόνες που η εταιρεία ονομάζει «Bionic Display». Σε αυτές προβάλλονται πληροφορίες για τους χρήστες του δρόμου, είτε πεζούς είτε οδηγούς και αποτελούν το μέσο επικοινωνίας του οχήματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Η πλατφόρμα λογισμικού βασίζεται στο ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει η GAC και παρέχει στους χρήστες διάφορες επιλογές εξοπλισμού και λογισμικού ούτως ώστε να το διαμορφώσουν όπως εκείνοι επιθυμούν.

Απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης

Το εσωτερικό προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης, με τους σχεδιαστές να τονίζουν ότι βασικό τους μέλημα είναι να κάνουν τον επιβάτη να αισθανθεί την ζεστασιά του σπιτιού του. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδική on-line πλατφόρμα μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαμορφώσει το εσωτερικό όπως αυτός επιθυμεί.

GAC Moca
GAC Moca

Το εσωτερικό είναι επίσης λιτό με τον οδηγό να έχει μπροστά του ένα τιμόνι το οποίο ενσωματώνει μια οριζόντια οθόνη αφής, ενώ υπάρχει και άλλη μια, μεγαλύτερη που θυμίζει τάμπλετ. Παράλληλα, υπάρχει και HUD (Head Up Display) που προβάλλει διάφορες πληροφορίες.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος αλλά και τις τεχνολογίες του προς το παρόν δεν υπάρχουν. Προφανώς πρόκειται για πλήρως διασυνδεδεμένο όχημα το οποίο θα εφοδιάζεται με προηγμένα συστήματα ADAS που θα υποστηρίζουν έως ένα βαθμό λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca
GAC Moca

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top