Close

Elon Musk: Το εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink έρχεται, τα Cyborgs πιο κοντά από ποτέ! (video)

Cyborg

Cyborg

Ο Elon Musk παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink, το οποίο πήρε έγκριση για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους εθελοντές! Τα Cyborgs είναι πιο κοντά από ποτέ!

Disruption. Για κάθε νεοφυή εταιρεία που επιθυμεί να πετύχει κάτι σπουδαίο, αυτός είναι ο στόχος. Να «ταράξει» την αγορά. Να παρουσιάσει ένα προϊόν ή υπηρεσία που θα είναι «game changer».

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Neuralink, του Elon Musk, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2016 και έχει θέσει ως στόχο να συνδυάσει την ανθρώπινη ευφυΐα με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence).

Nα το πούμε διαφορετικά; Θέλει να δημιουργήσει Cyborgs!

Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink
Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink

Και αυτό φιλοδοξεί να το πετύχει με μια μικρή συσκευή στο μέγεθος ενός νομίσματος -The Link την ονομάζει-, που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

Εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία δουλεύει συστηματικά πάνω στο προϊόν με τον Elon Musk να παρουσιάζει την Παρασκευή 28/8 (ξημερώματα Σαββάτου για εμάς), την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Και ως είθισται όταν o 49χρονος πιονέρος κάνει παρουσιάσεις, έχει κάτι σπουδαίο να πει.

Κατ’ αρχήν ανακοίνωσε πως η συσκευή έχει χαρακτηριστεί «Breakthrough Device» από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξέλιξη πολύ σημαντική καθώς η Neuralink θα μπορέσει να αρχίσει δοκιμές σε εθελοντές ανθρώπους!

«Θες μια συσκευή που μπορείς να τοποθετήσεις στο κεφάλι σου και να δείχνεις εντελώς φυσιολογικός, όμως η συσκευή αυτή θα λύνει κάποια σημαντικά προβλήματα στον εγκέφαλό σου ή στη σπονδυλική στήλη», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου σχεδόν όλοι θα αναπτύξουν κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να είναι μικρό ή πολύ σοβαρό, αλλά αν ζεις πολλά χρόνια, ουσιαστικά όλοι πρόκειται να έχουν κάποια νευρολογική διαταραχή».

Δείτε στιγμιότυπα από την παρουσίαση

Οι διαταραχές στις οποίες αναφέρεται ο 49χρονος επιχειρηματίας είναι η απώλεια μνήμης, η εγκεφαλική βλάβη, η τύφλωση, η παράλυση, η κατάθλιψη, η αυπνία, ο ακραίος πόνος, οι κρίσεις, το άγχος, ο εθισμός, τα εγκεφαλικά επεισόδια.

«Οι νευρώνες είναι σαν καλωδίωση. Και κάπως χρειάζεσαι ένα ηλεκτρονικό πράγμα να λύσει ένα ηλεκτρονικό πρόβλημα».

Για την τοποθέτηση του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, απαιτείται μια ανώδυνη μικροεπέμβαση η οποία θα πραγματοποιείται από ρομπότ, θα διαρκεί περίπου μια ώρα και δεν θα χρειάζεται ολική αναισθησία. Θα αφαιρείται ένα τμήμα του κρανίου για να τοποθετείται η συσκευή.

Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink
Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink

«Είναι κάτι σαν ένα FitBit στο κρανίο σου με μικροσκοπικά καλώδια. Ταιριάζει αρκετά καλά στο κρανίο», πρόσθεσε.

Ο χρήστης δεν θα αισθάνεται πόνο, ούτε θα ματώνει, διότι τα ηλεκτρόδια που συνδέονται στον εγκέφαλο είναι τόσο μικρά (πάχος στο 1/20 μιας τρίχας, μήκος 43mm) που δεν ακουμπούν καν τα αιμοφόρα αγγεία.

Robot τοποθέτησης εμφυτεύματος Neuralink
Robot τοποθέτησης εμφυτεύματος Neuralink

Το εμφύτευμα θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία με με αυτονομία που διαρκεί μια μέρα και για τη φόρτισή του χρησιμοποιείται φορτιστής παρόμοιος με αυτόν που έχουν τα Apple Watch. Διαθέτει ασύρματη μετάδοση δεδομένων καθώς και όλους τους αισθητήρες που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα «έξυπνο» ρολόι.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πειράματα με τον Musk να παρουσιάζει τη Γερτρούδη (Gertrude), ένα γουρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Όπως είπε, το Neuralink μπορεί να δει τα σήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις μυϊκές κινήσεις του ζώου.

Έλεγχος συσκευών με τη σκέψη!

Όμως οι δυνατότητες του εμφυτεύματος δεν θα περιορίζονται στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκεφαλικών επιπλοκών. Θα μπορεί να κάνει πράγματα που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε.

«Μπορείς στην πραγματικότητα με ένα ηλεκτρόδιο να επηρεάσεις χίλια ή δέκα χιλιάδες νευρώνες. Με χίλια ηλεκτρόδια θα μπορούσες να επηρεάσεις εκατομμύρια νευρώνες».

Το εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink θα διαβάζει και θα καταγράφει όλα συμβαίνουν στον εγκέφαλο και θα μπορεί να ελέγχεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (app). Θα μπορείς δηλαδή ανά πάσα στιγμή να ελέγχεις τον εγκέφαλό σου μέσω ενός smartphone!

Kαι επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται θα μπορείς να αντικαθιστάς το εμφύτευμα πολύ εύκολα, με νέο, αναβαθμισμένο μοντέλο!

Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink
Εμφύτευμα εγκεφάλου Neuralink

Τι άλλο θα μπορεί να κάνει το εμφύτευμα της Neuralink;

Θα μπορεί να αναπαράγει αναμνήσεις, θα σε βοηθά να μαθαίνεις γρηγορότερα και ευκολότερα, αλλά και να ελέγχεις τις συσκευές σου. Όπως είπε ο Musk, θα μπορείς να ελέγχεις το αυτόνομο Tesla σου ή να κάνεις download αναμνήσεις και να τις μεταφέρεις σε ρομπότ…

Βέβαια όλα αυτά μην περιμένετε να βρουν εφαρμογή σύντομα. Ο Musk είπε ότι η Neuralink σημειώνει πρόοδο στις κλινικές δοκιμές, όπερ σημαίνει ότι μετά τα ζώα, θα ξεκινήσουν οι πειραματισμοί (αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει) σε ανθρώπους και πως συνεργάζεται στενά με τον FDA ώστε να κάνει την εγκατάσταση και την χρήση του εμφυτεύματος όσο πιο ασφαλή γίνεται.

Όταν με το καλό λανσαριστεί η συσκευή στην αγορά θα κοστίζει πολύ ακριβά όπως είναι φυσικό. Στόχος είναι το κόστος να φτάσει στα επίπεδα ενός high-end smartphone (περίπου 840 ευρώ), ώστε να γίνει πιο προσιτό σε πολλούς.

Κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης στον… εγκέφαλο!

Προφανώς και υπάρχουν κίνδυνοι από τη στιγμη που πρόκειται για τον εγκέφαλο και θα πρέπει να αφαιρεθεί τμήμα του κρανίου για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

Εκτός αυτού, μπορεί να δείχνει εξωπραγματικό αλλά για σκεφτείτε: μια συσκευή να καταγράφει όλα όσα υπάρχουν στον εγκέφαλό σας, να ελέγχει συσκευές, να μεταφέρει πληροφορίες. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί από hackers.

Επί τούτου, πάντως, ο Musk τόνισε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς ασφαλείας και πως οι πληροφορίες που θα αποστέλλονται από το εμφύτευμα θα είναι κρυπτογραφημένες και συμπιεσμένες.

Ανακοίνωσε παράλληλα πως το επόμενο διάστημα η Neuralink θα ενισχύσει το δυναμικό της με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να επισπευσθεί η ανάπτυξη του προϊόντος.

Ο οραματιστής που (προσπαθεί να) κάνει την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα

Ο Elon Musk έχει φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς. Πολλά μπορεί να του προσάψει κανείς, αυτό όμως που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης είναι πως πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων οραματιστών του αιώνα.

Elon Musk
Elon Musk

Είναι ο άνθρωπος που έκανε μια ολόκληρη αυτοκινητοβιομηχανία να στραφεί στην ηλεκτροκίνηση (Tesla), αυτός που θέλει να κάνει πραγματικότητα το ταξίδι στον Άρη (Space X), να εκμηδενίσει της αποστάσεις με δίκτυο υπερταχείας κυκλοφορίας κάτω από την επιφάνεια της γης (Boring Company) και που οραματίζεται την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Neuralink), για την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένως τους φόβους του.

«Όταν ήμουν στο κολλέγιο, ήθελα να ασχοληθώ με πράγματα που θα άλλαζαν τον κόσμο. Τώρα το κάνω». Είναι μια από τις φράσεις που έχει πει.

Όπως επίσης: «Ενδιαφέρομαι για πράγματα που αλλάζουν τον κόσμο ή επηρεάζουν το μέλλον και είναι φανταστικά – για νέες τεχνολογίες που βλέποντάς τες λες ‘Ουάου πως συνέβη αυτό; πως είναι δυνατόν;».

To θέμα στην περίπτωσή του είναι πως δεν μένει μόνο στα λόγια και αυτό είναι που ενοχλεί πολλούς…

Πηγή

Τροφή για συζήτηση: Πως σας φαίνεται το εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink και η ιδέα των Cyborgs;

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top