Close

Einride: Η σουηδική start-up παρουσίασε τη νέα γενιά του ηλεκτρικού και πλήρως αυτόνομου φορτηγού της [video]

Einride Pod

Einride Pod

Το νέο της ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο φορτηγό (Pod), το οποίο δεν διαθέτει καμπίνα οδηγού, παρουσίασε η σουηδική start-up Einride.

Η Einride είναι μια νεοφυής εταιρεία από τη Σουηδία η οποία ιδρύθηκε το 2016 και έχει το δικό της όραμα για το οικοσύστημα των logistics του μέλλοντος. Ένα μέλλον, που είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι φανταζόμαστε και που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: το digitalization, την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση.

Το 2017 η εταιρεία παρουσίασε το T-Pod ένα πλήρως αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό, χωρίς καμπίνα οδηγού και μπορεί να κινηθεί με τηλεκατεύθυνση.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Σουηδοί που έχουν γραφεία σε Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ και Σίλικον Βάλεϊ, επέστρεψαν δριμύτεροι παρουσιάζοντας την δεύτερη γενιά του Pod και μαζί ένα οικοσύστημα που αλλάζει άρδην την εικόνα των logistics.

To νέο Pod, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, είναι πιο αεροδυναμικό από εκείνο του 2017 και έχει σχεδιαστεί για παραγωγή σε κλίμακα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι το φορτηγό της Einride είναι διαθέσιμο σε τέσσερα επίπεδα AET (Autonomous Electric Transport), όπως τα ονομάζει, τα οποία υποστηρίζονται με ανάλογο λογισμικό.

AET1

Τα Pods που διαθέτουν το λογισμικό AET1, μπορούν να επιχειρούν σε λιμάνια και αποθήκες και γενικότερα κλειστές εγκαταστάσεις, με προκαθορισμένες διαδρομές και πρόγραμμα, επιτρέποντας πλήρη αυτονομία επί 24ωρου βάσεως. Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσουν είναι 30 km/h και υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου πολλών Pods εξ’ αποστάσεως από έναν χειριστή.

AET2

Τα Pods που είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό AET2, μπορούν να πραγματοποιήσουν μικρές αποστολές σε διαδρομές που χρησιμοποιούν και δημόσιους δρόμους καθώς επίσης και περιφραγμένες περιοχές. Και εδώ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου ενός στόλου Pods εξ’ αποστάσεως από έναν χειριστή.

AET3

Τα Pods που ενσωματώνουν λογισμικό AET3, μπορούν να κινηθούν σε παράδρομους και δημόσιους δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσουν είναι 45 km/h. H δυνατότητα απομακρυσμένης λειτουργίας και ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά οχήματα, με τον χειριστή να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή και όποτε το απαιτούν οι συνθήκες.

AET4

Με το λογισμικό επιπέδου 4, το Pod είναι πια έτοιμο να βγει στον αυτοκινητόδρομο. Με πλήρη αυτονομία και εξ’ αποστάσεως λειτουργία μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως και 85 km/h, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνοντας σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας.

Στα επίπεδα 1 και 2 τα Pods θα μπορούν να μεταφέρουν φορτία έως 16 τόνους, με μέγιστη ταχύτητα 29 km/h και αυτονομία που κυμαίνεται από 129 έως 177 χιλιόμετρα.

Συνδρομή και χρέωση με το μήνα

Όπως προαναφέραμε η Einride δεν προσφέρει μόνο το πλήρως ηλεκτρικό και αυτόνομο φορτηγό της, αλλά και ένα οικοσύστημα διαχείρισης και υποστήριξης. Ήδη, όπως ανέφεραν στελέχη της start-up, αρκετές εταιρείες από τη Σουηδία έχουν σπεύσει να συνεργαστούν με την Einride, όπως η Lidl Σουηδίας και η γαλακτοβιομηχανία Oatly.

Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να εντάξει στον εταιρικό της στόλο κάποιο Pod θα πρέπει να καταβάλει αρχικά μια συνδρομή ύψους 10.000 δολαρίων. Εν συνεχεία θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει ένα ποσό που κυμαίνεται από 18.000 δολάρια για το Pod επιπέδου 1 έως 22.500 δολάρια για το Pod επιπέδου 4.

Σύμφωνα με την Einride τα Pods και για τα 4 επίπεδα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελίες, με τις πρώτες παραδόσεις στους πελάτες για τα επίπεδα 1 και 2 να αναμένονται το 2021. Όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε Pods που υποστηρίζουν τα επίπεδα 3 και 4 θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2022 – 2023 οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις.

Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod
Einride Pod

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top