Close

Μη επανδρωμένο αυτόνομο πολεμικό σκάφος δοκιμάζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ [video]

Sea Hunter

Εδώ και δύο χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δοκιμάζει ένα μη επανδρωμένο αυτόνομο πολεμικό σκάφος εντοπισμού υποβρυχίων, το οποίο ονομάζει “Sea Hunter”.

Στα μελλοντικά πεδία μάχης, είτε αυτά είναι στην ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα, η ανθρώπινη παρουσία θα περιοριστεί δραματικά. Τα πάσης φύσεως οχήματα, αεροσκάφη ή ακόμα ακόμα και πλοία δεν θα είναι επανδρωμένα αλλά θα ελέγχονται εξ αποστάσεως από ανθρώπους μέσω υπολογιστών.

Στο πιο μακρινό μέλλον, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα εξέλιξης, θα μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αποφασίζουν τα ίδια τι θα πράξουν την ώρα της μάχης.

Τότε, βέβαια, ο στρατός δεν θα στελεχώνεται από ανθρώπους, αλλά από εξελιγμένα ανθρωποειδή ρομπότ, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά είναι σενάρια τρομακτικά, που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μόνο που είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον πολλά από αυτά, αν όχι όλα, να γίνουν πραγματικότητα.

Εδώ και δύο χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) δοκιμάζει ενδελεχώς ένα νέο πολεμικό πλοίο εντοπισμού υποβρυχίων που κατασκεύασε η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) η οποία αποτελεί το τμήμα έρευνας και εξέλιξης του Πενταγώνου.

Το “Sea Hunter” -έτσι το έχουν ονομάσει-, έχει μήκος 40 μέτρα και μπορεί να ταξιδεύει με 31 μίλια την ώρα. Δεν φέρει οπλισμό και μπορεί να ταξιδεύει για μέρες χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό λόγω της αυτονομίας του.

Το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό πλοίο σαλπάρει το 2019

Η ιδιαίτερη σχεδίασή του που θυμίζει Πολυνησιακό κανό ζυγοστατών το βοηθά να ταξιδεύει στον Ωκεανό και να αντιμετωπίζει χωρίς προβλήματα κύματα που φτάνουν ακόμα και τα έξι μέτρα.
Το στοιχείο που το καθιστά ιδιαίτερο όμως είναι άλλο. Το πειραματικό αυτό πλοίο δεν είναι επανδρωμένο – δεν διαθέτει δηλαδή πλήρωμα.

Αντ αυτού είναι εξοπλισμένο με servers, υπολογιστές, ραντάρ, αισθητήρες σόναρ, λογισμικό και κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που του επιτρέπουν να λειτουργεί αυτόνομα γύρω από άλλα πλοία και να παραμένει για καιρό στη θάλασσα αναζητώντας και εντοπίζοντας εχθρικά υποβρύχια, νάρκες ή άλλα ενδιαφέροντας αντικείμενα. Όταν εντοπίσει κάτι ύποπτο, το ακολουθεί από απόσταση δύο μιλίων και στη συνέχεια στέλνει προειδοποίηση στο στόλο.

Προσέξτε, μιλάμε για ένα πλήρως αυτόνομο πολεμικό πλοίο, το οποίο δρα αυτόνομα, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση!

Προς το παρόν το “Sea Hunter” συνεχίζει τις δοκιμές του και εντός του 2018 το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει, θα αποφανθεί αν θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στη φαρέτρα της ή θα μείνει προς το παρόν παροπλισμένο.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top