Τα αυτόνομα οχήματα θα καταργήσουν τα φανάρια;

Όταν τα αυτοκίνητά μας θα οδηγούν μόνα τους δεν θα υπάρχει η ανάγκη για φανάρια στα οπόια οι άνθρωποι ανταποκρίνονται αν ειναι πράσινα, πορτοκαλί ή κόκκινα. Τι θα κάνουν τα αυτόνομα οχήματα όταν θα πλησιάζουν ένα φωτεινό σηματοδότη;

Οι φωτεινοί σηματοδότες (φανάρια) είναι τεχνολογία με ιστορία 150 χρόνων και αρχικά σχεδιάστηκαν για να «ρυθμίσουν την κυκλοφορία» σε άμαξες με άλογα! Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται την έλευση των αυτόνομων οχημάτων;

Σύμφωνα με το concept «Senseable City Lab» ερευνητών του MIT, στο μέλλον η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους θα θυμίζει περισσότερο την εναέρια κυκλοφορία αεροσκαφών.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα εισέρχονται αυτόματα μέσα στις διασταυρώσεις, στέλνοντας πληροφορίες για την θέση τους σε ένα κεντρικό σύστμα ελέγχου το οποίο με τη σειρά του θα δίνει το πράσινο φως για να συνεχίσει την πορεία του το όχημα.

connected cars

Το σύστημα θα βασίζεται σε πολύπλοκους αλγόριθμους και σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διπλάσιο αριθμό αυτοκινήτων σε σχέση με τους κλασσικούς φωτεινούς σηματοδότες.

Πηγή