Close

Δοκιμές με αυτόνομα οχήματα: Οδηγίες για τους οδηγούς

Η δοκιμή αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους προκαλεί ανησυχίες στους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς. Ίσως αυτό είναι δύσκολο να το φανταστούμε μιας και στη χώρα μας δεν διεξάγονται τεστ αυτόνομης οδήγησης.

Οι πρώτες όμως επίσημες οδηγίες για οδηγούς που συμμετέχουν στις δοκιμές προέρχονται από τη συνεργασία πολλών κατασκευαστών και εταιριών ride-share με τη ονομασία Automated Vehicle Safety Consortium (AVSC) και η οποία περιλαμβάνει μέλη όπως είναι η Ford, η Toyota, η Honda, η Uber και η Society of Automotive Engineers (SAE).

Σύμφωνα με τον διευθυντή της AVCS, Edward Straub, οι οδηγίες θέτουν τη βάση για άλλους κατασκευαστές και δοκιμαστές αυτόνομων συστημάτων οδήγησης (Automated Driving Systems – ADS), τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλειοθήκη για την εκπαίδευση των οδηγών και για να ορίσουν τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για χρήση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις δοκιμές.

Οδηγίες που περιλαμβάνονται στο κείμενο, το οποίο αποτελείται από 13 σελίδες, και είναι άξια αναφοράς είναι π.χ. η εκπαίδευση μέσα στο αυτοκινούμενο όχημα αλλα και σε αίθουσες διδασκαλίας σχετική με όλες τις λειτουργίες των αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης, η αξιολόγηση των υποψηφίων οδηγών – δοκιμαστών σχετικά με το αν έχουν νοοτροπία βασισμένη στην ασφάλεια, καθώς και για πρώτη φορά οδηγίες για την ξεκούραση των οδηγών για την πρόληψη λανθασμένων αποφάσεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Παρόλο που η υλοποίηση των οδηγιών δεν είναι υποχρεωτική και η AVSC δεν μπορεί να τις επιβάλει, κάθε μέλος της δεσμεύτηκε για την αφομοίωσή τους με σκοπό τη δημιουργία ενός standard που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και την δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης στο ευρύ κοινό για τη δοκιμή αυτοκινούμενων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top