Close

Zalazone project: Καινοτόμο κέντρο δοκιμών στην Ουγγαρία για ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα [video]

Zalazone project / Mobility Hub for Autonomous & Electric Driving

Zalazone project / Mobility Hub for Autonomous & Electric Driving

Το Zalazone είναι ένα καινοτόμο project της Ουγγαρίας με σημείο αναφοράς την κινητικότητα και τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα.

Βρίσκεται στη δυτική Ουγγαρία και περιλαμβάνει πίστες ελέγχου και εργαστηριακές εγκαταστάσεις με χρήση hi-tech τεχνολογίας και τηλεπικοινωνίας, επιτρέποντας τις δοκιμές ηλεκτρικών ή αυτόνομων οχημάτων σε πολλαπλά επίπεδα, από πρωτότυπες δοκιμές έως ανάπτυξη τελικών προϊόντων, ενώ παράλληλα παρέχει μια οδό πολλών χιλιομέτρων για driving testing-zone.

Αποτελεί πανεπιστημιακό κέντρο ερευνών και συνεργάζεται με ευρύ δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές μελέτες πάνω στην ηλεκτροκίνηση και τα αυτόνομα οχήματα.

To Zalazone παρέχει μια σειρά από δυναμικές πλατφόρμες οδήγησης από ειδική ποιότητα ασφάλτου που είναι κατάλληλες για δοκιμές:

  • Πλατφόρμα ταχύτητας: κατάλληλη για ελιγμούς υψηλής ταχύτητας σε ασφαλείς συνθήκες. Χώρος δοκιμών για σταθερότητα υψηλής ταχύτητας (έως 200 km/h).
  • Πλατφόρμα φρεναρίσματος: σχεδιασμένη για δοκιμές ABS, ATC και ESP με 8 διαφορετικές επιφάνειες διαφορετικού συντελεστή τριβής και σύστημα νερού για ασφαλείς συνθήκες στις δοκιμές αυτοκινήτων και φορτηγών υψηλής ταχύτητας.
  • Αγροτικός δρόμος, αυτοκινητόδρομος: εσωτερικοί δρόμοι πολλαπλών τμημάτων με αυτοκινητόδρομο και αγροτικό οδικό περιβάλλον που ικανοποιεί τα πρότυπα οδικής ασφάλειας και σχεδιασμού. Επιτρέπει την εκτέλεση δοκιμών μεσαίας και υψηλής ταχύτητας, σε πραγματικές συνθήκες σε διαφορετικά σχήματα δρόμων, σήραγγας, διάβασης πεζών και φωτεινής σήμανσης με μεταβλητές συνθήκες εδάφους.
  • Εκμάθηση χειρισμού: παροχή εκμάθησης χειρισμού υψηλής και χαμηλής ταχύτητας με διεύθυνση, ESP και άλλα δυναμικά στοιχεία. Με δυνατότητα πολλαπλών εναλλακτικών διαδρομών και διαφορετικούς τύπους διαδρομών.
  • Κλίσεις: διαφορετικές πίστες με κλίση, σχεδιασμένες με επιφάνειες υψηλού και χαμηλού συντελεστή τριβής.
  • Διαδρομή μέτρησης θορύβου: επιτρέπει τη διενέργεια δοκιμών μέτρησης θορύβου, απαραίτητες για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες πιστοποίησης οχημάτων.
  • Λεκάνη νερού: ρηχές και βαθιές δεξαμενές που επιτρέπουν τη διεξαγωγή δοκιμών αντοχής στο νερό.
  • Smart City Zone: μια περιοχή που μοιάζει με πόλη και παρέχει ρεαλιστικές συνθήκες κυκλοφορίας σε μια κλειστή περιοχή με διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, κυκλοφορίας, μηχανικής κυκλοφορίας και δυναμικής των οχημάτων. Με διαφορετικούς τύπους οδών, επιφανειών και γεωμετρίας του δρόμου. Με διαθέσιμες τεχνολογίες επικοινωνίας όπως Wi-Fi , κινητή τηλεφωνία (δίκτυο δοκιμών 5G) και παροχές για Smart City Μέσα Μεταφοράς.
  • Τεχνικές υπηρεσίες: υπηρεσίες υποστήριξης μηχανικών και πληροφορικής, ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης και σταθμοί καυσίμων, υπηρεσίες επισκευής οχημάτων, μηχανολογικό και ηλεκτρικό εργαστήριο και διαπιστευμένος σταθμός επιθεώρησης οχημάτων.

Το project χωρίζεται σε τρεις φάσεις, με τα έργα κατασκευής να έχουν ξεκινήσει από το 2017. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση 2 η οποία βάσει προγραμματισμού είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Η φάση 3 έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της έξυπνης πόλης.

Zalazone project / Mobility Hub for Autonomous & Electric Driving

Το Zalazone project δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και τη στήριξη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας (Almotive, Bosch, AVL, Continental, κ.α.), των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής (Ericsson, Huawei, Nokia, Oracle, Siemens, Vodafone, κ.α.) και με παράλληλη συμμετοχή του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης και των πανεπιστημίων Pannonia και Széchenyi Istvány.

Zalazone project / Mobility Hub for Autonomous & Electric Driving
Zalazone project / Mobility Hub for Autonomous & Electric Driving

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top