Μετά από σχεδόν μια δεκαετία προσπαθειών, η Apple τελικά εγκατέλειψε την προσπάθειά της να παράγει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πέρυσι, ακυρώνοντας ένα project στο οποίο είχε επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως, την ίδια χρονιά στην Κίνα, η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών Xiaomi παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά από μόλις τρία χρόνια ανάπτυξης και παρέδωσε 135.000 οχήματα. Ορκίστηκε να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό το 2025.
Η ικανότητα της Xiaomi να πετύχει εκεί που η Apple δεν μπόρεσε, αποδεικνύει πόσο η Κίνα έχει κυριαρχήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν κατακτήσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και, χρησιμοποιώντας αυτήν την υποδομή, η Xiaomi μπόρεσε να αποκτήσει εξαρτήματα γρήγορα και φθηνά.
Περισσότερες κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων – συμπεριλαμβανομένων των Leapmotor, Li Auto και Seres Group – αρχίζουν και αυτές να ανεβαίνουν στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.
Παράλληλα, η Xiaomi δεν είναι η μόνη κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης που έχει αναπτυχθεί στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Huawei, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο με κυρώσεις και νομικές ενέργειες εδώ και χρόνια, κατασκευάζει λογισμικό αυτόνομης οδήγησης. Η Huawei έχει συνεργαστεί με πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του Seres Group και των κρατικών εταιρειών SAIC Motor, BAIC και Chery.
Η Xiaomi συγκρίνεται εδώ και καιρό με την Apple. Έβαλε στοιχήματα που οι ανταγωνιστές της έσπευσαν να μιμηθούν, όπως να πουλήσει τα χαμηλού κόστους, υψηλής σχεδίασης τηλέφωνά της κυρίως μέσω διαδικτύου. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Lei Jun, ντύθηκε μάλιστα όπως ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, με τζιν και μαύρο πουκάμισο, για την πρώτη κυκλοφορία τηλεφώνου της Xiaomi το 2011.
Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Xiaomi παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και ήταν το SU7, ένα τετράθυρο σεντάν με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να βοηθήσει στο παρκάρισμα, να παίξει ταινίες για τους επιβάτες και να προγραμματίσει τις οικιακές συσκευές της Xiaomi από το δρόμο. Ο κ. Lei είπε ότι μοιάζει με Porsche αλλά κοστίζει 30.000 δολάρια, δηλαδή το ένα τέταρτο της τιμής.
Η Xiaomi κατασκευάζει όλα τα είδη ηλεκτρονικών ειδών, από ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ μέχρι κλιματιστικά, τα οποία συνδέονται μέσω του λειτουργικού της συστήματος και ελέγχονται στην εφαρμογή της. Το SU7 είναι, κατά κάποιο τρόπο, απλώς ένα άλλο gadget. Μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα που συλλέγονται από άλλες συσκευές σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα ενός οδηγού για να καθορίσει την καλύτερη ώρα για να φορτίσει τις μπαταρίες του αυτοκινήτου.
«Η Xiaomi έχει αρχίσει πραγματικά να διεισδύει στο σπίτι σας», είπε ο Gary Ng, οικονομολόγος της Natixis Corporate & Investment Banking. «Όλα συνδέονται μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που άλλες εταιρείες δεν μπορούσαν να κάνουν».
Ενώ το SU7 κέρδισε στην Xiaomi μόνο ένα μικρό κλάσμα των πωλήσεων των κορυφαίων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, τοποθετεί τη Xiaomi μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που καταφέρνουν μεγάλο πλήγμα στη μακρά κυριαρχία των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά της Κίνας για αυτοκίνητα premium. Το έτος από τότε που κυκλοφόρησε το SU7, οι παραδόσεις της Porsche στην Κίνα μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%.
Το βράδυ της Πέμπτης στο Πεκίνο, η Xiaomi κυκλοφόρησε μια high-end έκδοση, το SU7 Ultra, μαζί με μια premium έκδοση του τελευταίου smartphone της. Η εταιρεία οργάνωσε ένα φανταχτερό teaser για το αυτοκίνητο τρέχοντας ένα πρωτότυπο γύρω από την πίστα του Nürburgring της Γερμανίας, όπου, όπως είπε η Xiaomi, σημείωσε ρεκόρ για το «γρηγορότερο τετράθυρο σεντάν».
Η Xiaomi σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει ένα αθλητικό όχημα, το YU7, φέτος, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα.
Οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν επωφεληθεί από κυβερνητική υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία τις βοήθησε να αποκτήσουν τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού μέχρι τα ίδια τα ορυκτά μέσα στις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Αυτό το πρώιμο πλεονέκτημα βοήθησε δύο κινεζικές εταιρείες, την BYD και την Contemporary Amperex Technology Company (CATL), να γίνουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλεκτρικών μπαταριών στον κόσμο.
Η Xiaomi χρησιμοποίησε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού προς όφελός της. Τα αυτοκίνητά της περιέχουν μπαταρίες της BYD και της CATL. Μπόρεσε να ξεκινήσει γρήγορα την παραγωγή αναλαμβάνοντας ένα εργοστάσιο από το Beijing Auto Group. Εργάτες οικοδομών στο Πεκίνο εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο σε ένα δεύτερο εργοστάσιο.
Όλη αυτή η παραγωγική ικανότητα βοηθά τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων να περάσουν από την ανάπτυξη στην παραγωγή σε πολύ λιγότερο χρόνο από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φέρουν νέα μοντέλα στην αγορά γρήγορα και να επικεντρωθούν στην κατασκευή λογισμικού που μπορούν να ενημερώνουν συνεχώς, δήλωσε ο Stephen W. Dyer, επικεφαλής της Asia Automotive στην AlixPartners, μια συμβουλευτική εταιρεία.
Ο έντονος ανταγωνισμός στο εσωτερικό έχει ωθήσει πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πλημμυρίσουν την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων με οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πέρυσι, η BYD πούλησε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα παγκοσμίως.
Είναι απλά θέμα χρόνου τα αυτοκίνητα της Xiaomi να κυκλοφορήσουν εκτός Κίνας, δήλωσε ο Cui Dongshu, γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας.
Η δημοτικότητα της Xiaomi ως κατασκευαστή όλων των ειδών ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης της έδωσε μια βαθιά γνώση σχετικά με τις προτιμήσεις των Κινέζων καταναλωτών.
«Η δύναμη της μάρκας βάζει τη Xiaomi μπροστά από πολλούς ανταγωνιστές της», δήλωσε ο Tu Le, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sino Auto Insights. «Αυτό χρειάζεται για να πουληθούν αυτοκίνητα παγκοσμίως, γιατί δεν είναι απλώς ένα καταναλωτικό προϊόν, είναι ένα συναισθηματικό προϊόν».
Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.