Close

Volvo XC40 Recharge: Δείτε κάθε λεπτομέρεια από το πρώτο ηλεκτρικό SUV των Σουηδών [video]

Η Volvo ανέλυσε, μέσω ενός βίντεο, κάθε λεπτομέρεια γύρω από το XC40 Recharge, που θα είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό SUV των Σουηδών.

Από τον περασμένο Οκτώβριο η Volvo έχει αποκαλύψει το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, που θα είναι το XC40 Recharge, ενώ τον Μάρτιο παρουσίασε το νέο σύστημα μπαταρίας, το οποίο θα «φοράει», μαζί με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις του και όχι μόνο.

Αυτή τη φορά η σουηδική φίρμα ανέβασε ένα βίντεο στο επίσημο κανάλι της στο Youtube, στο οποίο αναλύεται η κάθε λεπτομέρεια του πολυτελούς SUV.

Σε αυτό μιλούν τέσσερις άνθρωποι της Volvo Cars, η Senior Product Manager, Μπιατρίς Σίμονσον, ο Director Digital Experience, Ντέιβιντ Χόλεσεκ, η Solution Manager Electric Propulsion, Καρολάιν Κιέλιν, και η Vice President Volvo Cars Safety Centre, Μάλιν Έκολμ.

Τον πρόλογο και τον επίλογο αναλαμβάνει η Σίμονσον, η οποία τονίζει ότι το XC40 Recharge προσφέρει τη δυνατότητα για νέες εμπειρίες χωρίς συμβιβασμούς και πως φέρνει νέα επίπεδα καινοτομίας, απόδοσης και βιωσιμότητας.

Επίσης, αναφέρει πως δίνει έμπνευση περισσότερο από κάθε άλλο αυτοκίνητο, παρέχοντας ταυτόχρονα ισχύ και ασφάλεια σε όποιον βρίσκεται εντός και εκτός του οχήματος.

Ισχυρό, σπορ και με βελτιωμένη αεροδυναμική

Μετά τον πρόλογο, λοιπόν, η Σίμονσον παρουσιάζει λεπτομέρειες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του XC40 Recharge.

Για την ακρίβεια, αναφέρει ότι είναι ταυτόχρονα ισχυρό και σπορ, η νέα γρίλια βελτιώνει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, οι πίσω ζάντες είναι πιο μεγάλες για λόγους απόδοσης, όντας διαθέσιμες σε 19 και 20 ίντσες, ενώ στο πίσω μέρος του οχήματος αναγράφεται το P8, με το P να προέρχεται από τη λέξη Pure και το 8 από το γεγονός ότι θα βγαίνει σε 8 διαφορετικά χρώματα.

Ακόμη, μίλησε για τους χώρους των 413 λίτρων στο πορτ μπαγκάζ, ο οποίος αυξάνεται με το πέσιμο των πίσω καθισμάτων, τη στιγμή που το άνοιξε με ξεχωριστό τρόπο, αφού έβαλε το πόδι κάτω από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Προφανώς έχει κάποιο κουμπί εκεί πέρα και όχι στο συνηθισμένο σημείο.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι ισχυροί ηλεκτρικοί κινητήρες και το All-Wheel Drive κάνουν πιο εύκολη τη ρυμούλκηση (μπορεί να ρυμουλκήσει μέχρι 1500 κιλά), με τον κοτσαδόρο να βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού και να κουμπώνει, μόλις τον φέρουμε στη σωστή θέση με το χέρι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό, ξεκαθαρίζει πως είναι τόσο άνετο, όσο και στο προηγούμενο XC40, λέγοντας ότι οι χώροι είναι μεγάλοι σε μπροστινά και πίσω καθίσματα, ενώ υπάρχουν ειδικές θέσεις στις πόρτες για να βάλει ο καθένας τα πράγματά του, όπως ένα μπουκάλι νερό ή οτιδήποτε άλλο είναι χρήσιμο.

Μάλιστα, στο κέντρο του αυτοκινήτου, κάτω από την οθόνη αφής, υπάρχει και ειδική θέση για να φορτίσει ασύρματα το κινητό τηλέφωνο, με άλλο ένα καινοτόμο στοιχείο να είναι η κρεμάστρα στο ντουλαπάκι, που υπάρχει μπροστά από τη θέση του συνοδηγού, ώστε να κρεμάσει ο καθένας οτιδήποτε, για παράδειγμα αν μία γυναίκα συνοδηγός θέλει να κρεμάσει την τσάντα της για να μην την κρατάει.

Λειτουργικό Android, μπορείς να σβήσεις ακόμα και τα φώτα στο σπίτι σου

Ακολούθησε ο Χόλεσεκ για να μας προσφέρει μερικές λεπτομέρεις για το σύστημα infotainment. Αυτό έχει λειτουργικό Android με εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως το Google Maps, το Google Assistant και το Google Play.

Όπως μας λέει ο Χόλεσεκ, το Google Maps σου δίνει διάφορες πληροφορίες, όπως η αυτονομία, το εκτιμώμενο επίπεδο της μπαταρίας, όταν φτάσεις στον προορισμό σου, και μπορεί να κάνει τα πάντα με τη χρήση της φωνητικής εντολής.

Όπως το να βρίσκει σταθμούς φόρτισης στον δρόμο σου, να παίξει μουσική, να στείλει μηνύματα, να σου δώσει πληροφορίες για την κίνηση στον δρόμο προς τη δουλειά και να σου πει πόσο χρόνο απέχεις από εκεί. Όλα αυτά και με τη βοήθεια του Google Assistant.

Μάλιστα, το αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο στο ίντερνετ και χωρίς τη χρήση κινητού μπορεί να γίνει μία αναζήτηση στο διαδίκτυο ή να εντοπίσει άλλες συσκευές, που υποστηρίζουν το Google Assistant, μέσω των οποίων μπορείς ακόμα και να σβήσεις τα φώτα στο σπίτι σου.

Ακόμη, ο Χόλεσεκ μας δείχνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και λέει ότι, με όλες αυτές τις καινοτομίες, ο οδηγός είναι πιο προσηλωμένος στον δρόμο και στην κάθε κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει στους δρόμους.

Άλλο ένα καινοτόμο στοιχεία είναι ότι ο οδηγός του XC40 Recharge έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει ένα software update, ώστε αυτό να γίνει οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.

Χωρίς κουμπί Start

Σε αυτή τη φάση επιστρέφει η Σίμονσον και μας αποκαλύπτει το εξωφρενικό ότι δεν υπάρχει κουμπί Start για την εκκίνηση του κινητήρα. Πώς παίρνει μπροστά;

Η ίδια μας λέει πως υπάρχει κάτι σαν αισθητήρας και απλά πατάμε το φρένο και βάζουμε ταχύτητα για να πάρει μπροστά το αυτοκίνητο, αρκεί βέβαια να έχουμε και το κλειδί κλειδώματος-ξεκλειδώματος μαζί μας, αφού ειδάλλως το όχημα δε θα το αναγνωρίσει και δε θα εκκινήσει ποτέ.

Ομοιόμορφη κατανομή βάρους

Από τη μεριά της, η Κιέλιν, μας δίνει λεπτομέρειες για την ηλεκτρική μονάδα ισχύος του ηλεκτρικού SUV. Γνωρίζουμε, ήδη, ότι θα έχει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, με συνολική απόδοση 408 ίππους και 660 Nm ροπή, με την επιτάχυνση από στάση σε 100 χλμ./ώρα να γίνεται σε 4,9 δευτερόλεπτα.

Τονίζει ότι το All-Wheel Drive προσφέρει σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες, με την μπαταρία να έχει χωρητικότητα 78 kWh και πάνω από 400 χιλιόμετρα αυτονομία. Μάλιστα, κατά το φρενάρισμα αποθηκεύεται ενέργεια και προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στην μπαταρία.

Επίσης, παρουσιάζονται τα οφέλη της μπαταρίας, που είναι ότι ρίχνει το κέντρο βάρους, κάνει άκαμπτο το σασί, και έχει ομοίομορφη κατανομή βάρους.

Ακόμη, αναφέρεται και στη φόρτιση, για την οποία ξέρουμε ότι γίνεται με ταχυφορτιστή DC στα 150 kW, ώστε η μπαταρία να φτάνει στο 80% σε 40 λεπτά, ενώ ο οδηγός μπορεί, μέσω της εφαρμογής της Volvo στο κινητό του, να ελέγχει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η φόρτιση.

Τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ασφάλεια

Πριν τον επίλογο της Σίμονσον έρχεται η Έκολμ για μας μιλήσει για την ασφάλεια. Λέει ότι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα στους δρόμους και, μετά την παρουσίαση όλων των συστημάτων, το χαρακτηρίζει ως ένα από τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα στον κόσμο.

Επισημαίνει πως όλο το αμάξωμα, οι κολόνες και τα καθίσματα είναι τοποθετημένα, έτσι ώστε να προστατεύσουν τους πάντες εντός αυτοκινήτου, σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτο ένα ατύχημα.

Για την μπαταρία ξεκαθαρίζει ότι είναι κάτω από το αμάξωμα και πως προστατεύεται μέσα σε ειδικό κουτί, προκειμένου να μην αποκτά φθορές. Επίσης, αποκαλύπτει ότι η Volvo έχει εισάγει το Drive Assist Platform, με νέας γενιάς κάμερες και αισθητήρες, που λειτουργούν το ίδιο την ημέρα και τη νύχτα.

Για παράδειγμα, αν πεταχτεί ένας απρόσεκτος πεζός, μπορεί να τον εντοπίσει από πιο νωρίς και να φρενάρει, ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του. Το ίδιο ισχύει και για άλλα οχήματα, ποδηλάτες, ενώ από μόνο του το XC40 Recharge αισθάνεται αν είναι ασφαλές να στρίψει αριστερά, όταν έρχονται άλλα οχήματα από την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιπλέον, η τεχνολογία του δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να διατηρήσει τη σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα στην κίνηση ή να διατηρήσει μία μέση ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ τονίζει πως στη Volvo την έχουν προετοιμάσει και για μελλοντικές καινοτομίες, κάνοντας την καθημερινή οδήγηση πιο εύκολη, πιο άνετη και πιο ασφαλής.

Στην αγορά το 2021

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές SUV, με την ονομασία XC40 Recharge, της Volvo αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2021, τη στιγμή που θα διατίθεται, όπως προαναφέραμε, σε 8 διαφορετικά χρώματα, με την εταιρεία να έχει στόχο να εισάγει ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάθε χρόνο εντός της επόμενης πενταετίας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top