Close

Uniti: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 5 έτη δωρεάν χρήσης και φόρτιση μέσω ηλιακής ενέργειας

Το Uniti είναι ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο σχεδιασμένο για οδήγηση σε πόλεις. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι χάρη στη συμφωνία του με μια εταιρία ηλιακής ενέργειας, η φόρτιση του πραγματοποιείται χωρίς εκπομπές ρύπων και χωρίς κόστος.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μοιάζουν ουσιαστικά τα ίδια με τα αυτοκίνητα που κινούνται με καύσιμα για δεκαετίες, με μια μπαταρία να αντικαθίσταται στη θέση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μια σουηδική εταιρία startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής στην πόλη, η όλη ιδέα ενός αυτοκινήτου χρειάζεται περισσότερη επανεφεύρεση.

uniti

Η Uniti, η οποία λάνσαρε ένα πρωτότυπο του μικροσκοπικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου της, ξεκίνησε με την επανεξέταση του μεγέθους: Εάν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις μετακινούνται για να δουλεύουν σε μικρές αποστάσεις, δεν έχει νόημα να κατασκευάσουν ένα όχημα υπερβολικά μεγάλο σε διαστάσεις.

“Η στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι θετική,” αναφέρει ο Lewis Horne, Διευθύνων Σύμβουλος της Uniti.”Είναι όμως σαφές ότι τα κάνουμε ακόμα με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζονται τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα καύσης. Με μεγάλα βαριά σώματα, στα οποία η μπαταρία στην ουσία δεν μετακινεί τους επιβάτες, αλλά μετακινούνται μαζί με το βαρύ πλαίσιο του οχήματος του”.

Παρόλο που το νέο αυτοκίνητο έρχεται σε εκδόσεις με τέσσερεις και πέντε θέσεις, η εταιρεία επίσης προσφέρει κι ένα διθέσιο μοντέλο, με την τιμή του να ξεκινά από περίπου 17.000 δολάρια. (Το Smart Car επίσης κατασκευάζει ένα μικρό ηλεκτρικό μοντέλο, αν και είναι λίγο πιο ακριβό) Το πλαίσιο του Uniti είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και είναι πολύ ελαφρύτερο από ένα παραδοσιακό μεταλλικό πλαίσιο. Η μπαταρία είναι μικρή στις 22 κιλοβατώρες έναντι 100 kWh που έχουν μερικά μοντέλα Tesla, αλλά μπορεί να διαρκέσει περίπου 186 μίλια, που αρκεί για παραπάνω από μια τυπική μετακίνηση μετ ‘επιστροφής. Μια πρόσθετη μπαταρία, η οποία μπορεί να συνδεθεί σε μια κανονική πρίζα στο σπίτι ή σε μια καφετέρια μπορεί να προστεθεί στο αυτοκίνητο σε πιο σπάνιες περιπτώσεις όταν χρειαστεί.

Οι σουηδοί πελάτες (και σύντομα αυτοί σε άλλες χώρες) θα μπορούν επίσης να φορτίζουν το αυτοκίνητο Uniti δωρεάν στο σπίτι για πέντε χρόνια μέσω μιας συνεργασίας με μία εταιρεία ηλιακής ενέργειας, ώστε τα αυτοκίνητα να έχουν ακόμη μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Η E.On, μια ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας, θα αγοράσει ηλιακή ενέργεια για να αντισταθμίσει την οικιακή χρέωση και το μέσο κόστος χρέωσης θα μειωθεί από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μακροπρόθεσμα, η εταιρεία θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα. Το Uniti, το οποίο περιλαμβάνει ήδη λειτουργίες όπως ένα ταμπλό επαυξημένης πραγματικότητας και ελέγχους που μοιάζουν με smartphone που σαρώνετε αντί να πιέζετε κουμπιά, είναι χτισμένο με τη δυνατότητα για αυτόνομες δυνατότητες που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν στο μέλλον καθώς αναπτύσσεται η τεχνολογία.

Η αυτοκίνηση, τα κοινόχρηστα οχήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων στις πόλεις, κάτι που προσπαθεί να επιτύχει ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων.

“Το αυτοκίνητό μας δεν είναι το πιο βιώσιμο μέσο μεταφοράς σε μια πόλη”, λέει ο Horne. “Η ποδηλασία ή το περπάτημα είναι. Πιθανώς το 90% της ομάδας μας κάνει βόλτες με ποδήλατο, περπατά ή χρησιμποποιεί άλλο είδος μεταφοράς. Περπατώ ή χρησιμοποιώ το Airwheel μου καθημερινά για να δουλέψω. Αλλά αυτό δεν λειτουργεί για όλους. Το αυτοκίνητό μας δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι η πιο βιώσιμη μορφή μεταφοράς στον κόσμο, έχει σχεδιαστεί για να λύσει μερικά προβλήματα, τις εκπομπές, τη συμφόρηση, το κόστος και την ταλαιπωρία της οδήγησης και της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου, μεταξύ άλλων. Μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει μια θέση για τα αυτοκίνητα, καθώς θα υπάρχει πάντα απαίτηση για αυτά. Επομένως, πρέπει απλώς να διερευνήσουμε να λύσουμε τις ανεπάρκειες”.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top