Έτοιμη η Uber να ξεκινήσει διαδρομές με αυτόνομα οχήματά χωρίς οδηγούς ασφαλείας

Έτοιμη να ξεκινήσει να μεταφέρει επιβάτες στα αυτόνομα οχήματά της χωρίς οδηγούς ασφαλείας φέρεται η Uber, σύμφωνα με τον Eric Meyhofer, επικεφαλής Προηγμένων Τεχνολογιών της εταιρείας.

Παρόλο που ο Meyhofer δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ανέφερε ότι η Uber θα επιτύχει τον στόχο της στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με τους ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με τον Meyhofer, η Uber δεν θα αναπτύξει αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγούς αν δεν είναι ασφαλή και πρόσθεσε ότι η εταιρεία «κινείται επιθετικά» προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των πραγματικών αυτόνομων οχημάτων χωρίς οδηγό. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία ξεκίνησε με δύο άτομα όταν ξεκίνησαν τα πιλοτικά προγράμματα αυτόνομης οδήγησης το 2016, αλλά πλέον στο όχημα υπάρχει μόνο ένα. Αρχικά, το ένα άτομο βρισκόταν πίσω από το τιμόνι και το δεύτερο παρακολουθούσε τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Πλέον το δεύτερο άτομο δεν είναι απαραίτητο.

Όμως, παρά τις δηλώσεις του, η εταιρεία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα αν θέλει να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό καθώς ήδη η Google Waymo ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγούς ασφαλείας πίσω από το τιμόνι. Όμως αυτά μέχρι στιγμής δεν μεταφέρουν επιβάτες ενώ επίσης ένας εργαζόμενος της Waymo συνοδεύει κάθε όχημα. Η General Motors επίσης σχεδιάζει να λανσάρει οχήματα χωρίς χειροκίνητο έλεγχο το 2019.

Όπως ανέφερε ο Meyhofer, η Uber έχει 215 δοκιμαστικά αυτόνομα οχήματα, τα οποία μεταφέρουν επιβάτες χωρίς οδηγό ασφαλείας σε Phoenix, San Francisco, Pittsburgh και Toronto. Τα οχήματα καλύπτουν 128.000 χιλιόμετρα εβδομαδιαίως και έχουν πραγματοποιήσει 50.000 διαδρομές επί πληρωμή. Να σημειωθεί ότι η Uber έχει παραγγείλει 24.000 Volvo XC90s, τα οποία θα μετατραπούν σε αυτόνομα οχήματα.

Παρόμοια με τη Waymo και η Uber θα δοκιμάσει τα αυτόνομα οχήματά της σε συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει ήδη χαρτογραφηθεί πλήρως και δε χιονίζει. Ως γνωστόν, το χιόνι μπορεί να αποκρύψει τις λωρίδες και άλλα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα στα οχήματα για να προσανατολίζονται. Αν και πολλές εταιρείες θεωρούν ότι οι περιοχές με χιόνι είναι απαραίτητες για την εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων, τασχέδια της Uber είναι να ξεκινήσει χωρίς οδηγούς ασφαλείας σε λιγότερο προκλητικές συνθήκες.

Πηγή