Το Origo είναι το τιμόνι που θα θέλαμε να έχουμε στο αυτοκίνητό μας [video]
Close

Το Origo είναι το τιμόνι που θα θέλαμε να έχουμε στο αυτοκίνητό μας [video]

Origo concept

Origo concept

To τιμόνι Origo αποτελεί concept φινλανδικού κονσόρτσιουμ και στόχος του είναι να κάνει ευκολότερη και πιο ασφαλή τη ζωή των οδηγών.

Ένα κονσόρτσιουμ που έχουν συστήσει φινλαδικές εταιρείες τεχνολογίας, παρουσίασε την δική του εκδοχή για το πως θα πρέπει να είναι το τιμόνι του αυτοκινήτου.

Μελλοντικά βέβαια, όταν το επιτρέψουν οι νομοθεσίες και υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, τα οχήματα θα μπορούν να υποστηρίζουν αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5, οπότε σε αυτήν την περίπτωση τα τιμόνια θα αποτελούν μια ανάμνηση και θα θυμίζουν άλλες εποχές.

Μέχρι τότε όμως, το τιμόνι αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοκίνησης. Όσο πιο βολικό και άνετο είναι τόσο ευκολότερη κάνει τη ζωή του οδηγού κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

To Origo concept αποτελεί το όραμα του κονσόρτσιουμ πέντε φινλανδικών εταιρειών Canatu, Siili Auto, TactoTek, Rightware και Northern Works για το πως θα πρέπει να είναι το τιμόνι των αυτοκινήτων.

Αποτελεί μέρος του project MIVI (Multimodal In-Vehicle Interaction and Intelligent Information) και μάλιστα εσχάτως κατέκτησε το γερμανικό βραβείο σχεδίασης 2021, ένα από τα σημαντικότερα στο χώρο του design, για την «εξαιρετική ποιότητα σχεδιασμού του».

Πως λειτουργεί

Το Origo είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού προσφέροντας παράλληλα μια πιο διαισθητική αλληλεπίδραση. Η σχεδίαση του θυμίζει κάτι από τα πανάκριβα τιμόνια που έχουν στη διάθεσή τους οι πιλότοι της Formula 1. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν φέρει τόσα πολλά κομβία και διακόπτες.

Διαθέτει δυο τρισδιάστατες επιφάνειες που επιτρέπουν στον οδηγό να κάνει όποια ρύθμιση επιθυμεί χωρίς να χρειαστεί να πάρει τα χέρια του από αυτό. Μπορεί μεταξύ άλλων να ρυθμίσει τον κλιματισμό, να αυξομειώσει την ένταση του ήχου, να ελέγξει τις επαφές του και να απαντήσει σε κλήσεις, να θέσει σε λειτουργία το cruise control, να επιλέξει τη μουσική που του αρέσει. Και όλα αυτά μόνο με τους αντίχειρες, χωρίς να χρειαστεί να αφήσει τα χέρια του από το τιμόνι.

Origo concept
Origo concept

Το τιμόνι Origo συνδυάζεται με μια ευρεία οθόνη η οποία παρέχει στον οδηγό μόνο τις σημαντικότερες πληροφορίες έτσι ώστε να μην του αποσπά την προσοχή. «Με αυτό το τιμόνι θέλαμε να προσφέρουμε στον οδηγό σαφήνεια και παράλληλα τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες και χειριστήρια», λέει από την πλευρά του ο αρχισχεδιαστής της Northern Works, Miika Heikkinen.

«Με το τιμόνι Origo ο οδηγός μπορεί να διαχειριστεί όλες τις βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου με τους αντίχειρες χωρίς να χρειαστεί να αφήσει το τιμόνι, ελαχιστοποιώντας έτσι τους περισπασμούς και βελτιώνοντας τα επίπεδα ασφάλειας», σημειώνει ο CEO της Canatu, Juha Kokkonen.

Σύμφωνα το κονσόρτσιουμ, «ο τελικός σχεδιασμός του Origo ευθυγραμμίζει τέλεια τα φυσικά χειριστήρια με το ψηφιακό UI (User Interface), δημιουργώντας μια διαισθητική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία χρήστη που όμοιά της δεν υπάρχει σε κανένα αυτοκίνητο».

Origo concept
Origo concept

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top