Close

Tesla Semi: Ηλεκτρικό και αυτόνομο το φορτηγό του μέλλοντος

Το Tesla Semi, τον ηλεκτρικό τράκτορα της εταιρείας παρουσίασε χτες ο Elon Musk, ο οποίος ξεχωρίζει για την αυτονομία 800 χιλιομέτρων που διαθέτει, ενώ και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δεν είναι αμελητέα.

Το Tesla Semi μπορεί να δεχτεί φορτίο μέχρι 36.000 κιλά και η επιτάχυνση 0-100 χλμ. πραγματοποιείται σε 20 δευτερόλεπτα.

Tesla semi

Στην παρουσίαση του ο Elon Musk δεν παρέβλεψε να αναφέρει τα πλεονεκτήματα του Tesla Semi σε σύγκριση με τα υπόλοιπα βενζινοκίνητα φορτηγά.

Η μπαταρία του βρίσκεται στο κάτω μέρος του οχήματος προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αναχαίτισης και είναι συνδεδεμένη σε 4 ηλεκτρικούς κινητήρες (από το Model 3) που βρίσκονται τοποθετημένοι σε καθέναν από τους 4 τροχούς.

Το όχημα είναι αυτόματο, και έχει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, κάτι που σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να “παλεύουν” πλέον με 18 ταχύτητες.

Ταυτόχρονα, το “αναγεννητικό φρενάρισμα” υπόσχεται να επεκτείνει την εμβέλεια και να δώσει στα πηδάλια των φρένων σχεδόν απεριόριστο χρόνο ζωής. Το Tesla Semi θα καλύπτεται από εγγύηση 1.600.000 χιλιομέτρων.

Η καμπίνα του οχήματος έρχεται με το τιμόνι στο κέντρο του οχήματος και δύο μεγάλες οθόνες δεξιά κι αριστερά του. Το παρμπρίζ θα είναι κατασκευασμένο από θερμοπυρηνικό γυαλί, ανθεκτικό στις εκρήξεις, ώστε να προστατεύει από επικίνδυνες ρωγμές.

Tesla Semi interior

Tesla Semi interior

Να σημειωθεί ότι κάθε τροχός περιλαμβάνει τεχνολογία ώστε να αποφεύγεται το δίπλωμα του τράκτορα σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε Tesla Semi θα διαθέτει το σύστημα αυτόματου πιλότου της εταιρείας, που θα του επιτρέπει να οδηγεί σχεδόν μόνο του στον αυτοκινητόδρομο αλλά και να επικοινωνεί με άλλα Tesla Semi, προκειμένουν να σχηματίσουν ένα convoy.

Το όχημα θα συνδέεται με την εφαρμογή Tesla που προσφέρει λειτουργίες διάγνωσης, διαχείρισης και πλοήγησης.

Το Tesla Semi θα υποστηρίζεται από το δίκτυο των ηλιακά τροφοδοτούμενων Megacharger, οι οποίοι θα λειτουργούν σαν στάσιμα power bank και θα παρέχουν αυτονομία 643 χιλιομέτρων με 30 λεπτά φόρτισης. Σύμφωνα με τον Elon Musk, θα υπάρξει μείωση 17% στα λειτουργικά κόστη σε σχέση με ένα συμβατικό φορτηγό από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ο Elon Musk δεν ανέφερε ούτε το πότε θα πρέπει να αναμένουμε στην αγορά το Tesla Semi και ούτε το πόσο θα κοστίζει.

Να σημειωθεί ότι ο Elon Musk έδειξε πολύ γρήγορα και μια εικόνα ενός φορτηγού βαρέως τύπου, το οποίο μελετά η εταιρεία, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή

Η Λαΐδα Λιμνιάτη γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τεχνολογίας στα περιοδικά RAM και xAKER, στο Pathfinder.gr, στο περιοδικό COMBusiness, στο ημερήσιο Newsletter COMToday και στη Ναυτεμπορική. Επίσης, έχει υπάρξει Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη WOT και Marketing Executive στη Merlien Institute.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top