Τελικά, τι είναι πιο φθηνό; Να φορτίζεις ή να φουλάρεις με βενζίνη;
Close

Τελικά, τι είναι πιο φθηνό; Να φορτίζεις ή να φουλάρεις με βενζίνη;

Με την άνοδο των τιμών των καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλλον η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου έρχεται αυτόματα. Από την άλλη μεριά, σε κάθε λόγο υπάρχει πάντοτε και ένας πολύ σοβαρός αντίλογος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Μπορεί φαινομενικά, το κόστος των καυσίμων να είναι κάτι που φαίνεται άμεσα στην τσέπη, από την άλλη μεριά, οι υπέρμαχοι των κινητήρων εσωτερικής καύσης σημειώνουν ότι βενζινάδικα μπορείς να βρεις παντού, ενώ οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σπανίζουν και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγεις να κάνεις πολλά επιπρόσθετα χιλιόμετρα προκειμένου να βρεις το επιθυμητό σημείο φόρτισης.

Η Anderson Economic έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας με τίτλο “Comparison:Real World Cost of Fueling EVs and ICE Vehicles”, όπου γίνεται μία σύγκριση του πόσο επιβαρύνεται η τσέπη του οδηγού τόσο στην περίπτωση των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων όσο και στην περίπτωση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE).

Ένα βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων υπάρχει επιπρόσθετο κόστος για την εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, από τους φόρους του ηλεκτρισμού, το ακριβότερο κόστος φόρτισης σε δημόσιους σταθμούς και τα επιπλέον χιλιόμετρα που κάνει ο οδηγός για να βρει διαθέσιμο σημείο φόρτισης.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι τα ηλεκτρικά δεν προσφέρουν ακόμα το ίδιο value for money σε σχέση με την αυτονομία που προσφέρουν με ένα “γέμισμα”. Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετές διαφορές στα κόστη φόρτισης, σε σχέση με τη διαφοροποίηση στις τιμές της βενζίνης. Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που δεν έχει να κάνει με χρήματα (εκτός και εάν λάβουμε υπόψη μας τη συνθήκη που λέει ότι ο χρόνος είναι χρήμα…), είναι το γεγονός ότι τόσο η ίδια η διαδικασία φόρτισης όσο και η διαδικασία ανεύρεσης σημείου φόρτισης για ένα EV έχει χρονικό κόστος, σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο ενός βενζινοκίνητου οχήματος.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top