Η σημαντική εξέλιξη που κάνει τον Elon Musk να χαμογελά

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρεάζει πολλούς τομείς μεταξύ αυτών και το κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η πολιτική που ακολουθεί η Κίνα σε αυτόν τον τομέα έχει ως στόχο να προωθήσει τις τοπικές εταιρείες έναντι των ξένων. Για το λόγο αυτό άλλωστε εδώ και χρόνια για να μπορέσει μια ξένη αυτοκινητοβιομηχανία να παράγει και να πουλήσει τα οχήματά της στην Κίνα θα πρέπει να προχωρήσει σε κοινοπραξία με κάποια ντόπια εταιρεία (μερίδιο τουλάχιστον 50%). Από την άλλη η επιβολή φόρου εισαγωγής 25% προφανώς και δεν λειτουργεί ευνοϊκά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα προβλήματα αυτά τόνισε ο Elon Musk στον Donald Trump μέσω μηνυμάτων στο Twitter, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να μην πληγεί η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Και απ’ ότι φαίνεται τα κατάφερε καθώς ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping ανακοίνωσε πως μέσα στο 2018 θα μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές οχημάτων καθώς και σε κάποια άλλα προϊόντα.
“Θα πάρουμε την πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές” τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Boao της Ασίας.

Κερδισμένη από αυτήν την εξέλιξη θα είναι η Tesla, καθώς η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα αυτοκίνητα, συμβατικής τεχνολογίας και ηλεκτρικά.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Elon Musk που υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την ανακοίνωση του Κινέζου προέδρου. “Είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια από την Κίνα. Η αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου θα ωφελήσει όλες τις χώρες”.

Πέρσι, η εταιρεία κατάφερε να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε σχέση με το 2016 φτάνοντας τα 2 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητά της επιβαρύνονται με δασμούς 25%. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ταξινομήσεις υπολογίζεται ότι η Tesla πούλησε περισσότερα από 20.000 οχήματα στην Κίνα.

Γίνεται αντιληπτό ότι αν οι δασμοί μειωθούν τότε το παιχνίδι αλλάζει και η Tesla, ειδικά τώρα που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του Model 3, αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά.

Στα πλάνα της Tesla είναι να δημιουργήσει μια τοπική μονάδα παραγωγής ώστε να γλιτώσει τους δασμούς και τα μοντέλα της να γίνουν πιο προσιτά και για τον λόγο αυτό από πέρσι βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σανγκάης.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *