Close

Αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα θα μπορέσουν να δοκιμάσουν οι παρευρισκόμενοι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην PyeongChang.

Η Hyundai Motor Group, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια της Νότιας Κορέας και η Korea Electric Power Corporation (δημόσια υπηρεσία ενέργειας της χώρας), ως επίσημοι συνεργάτες των Αγώνων παρέχουν φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και την τεχνολογία που ανέπτυξαν.

Οι Hyundai Motor και Kia Motors παρέχουν περισσότερα από 4.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων sedan, βαν και λεωφορείων για να μεταφέρουν τους αθλητές, αξιωματούχους και θεατές μεταξύ των κέντρων διεξαγωγής των αθλημάτων στους Ολυμπιακούς. Μεγάλο ποσοστό αυτών βασίζεται στην πράσινη ενέργεια, ενώ η Hyundai παρέχει προς δοκιμή και πέντε από τα νέα της οχήματα Nexo, τα οποία τροφοδοτούνται από υδρογόνο.

Τα εν λόγω οχήματα έρχονται με επίπεδο αυτονομίας 4. H Hyundai βρήκε μια καλή αφορμή να δοκιμάσει το μοντέλο πριν βγει στην αγορά. Η δοκιμαστική διαδρομή των 7 χιλιομέτρων περιλαμβάνει στροφές, πλατείες και διασταυρώσεις. Το όχημα διανύει τη διαδρομή μόνο του, παρόλο που κάθε φορά που ξεκινά, ένας μηχανικός της Hyundai βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Για λόγους ασφαλείας, το όχημα δεν θα ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Το όχημα μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να σταματά χρησιμοποιώντας αισθητήρες lidar για να επιθεωρεί το περιβάλλον του καθώς και τις συνθήκες του δρόμου όπως και κοντινά οχήματα. Βασίζεται σε προεγκατεστημένους χάρτες και σε στοιχεία του GPS. Η διαδρομή διαρκεί 15 λεπτά και είναι διαθέσιμη σε όποιον εγγραφή στο Hyundai Pavilion ή ηλεκτρονικά.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μεγαλύτερες διαδρομές με τα Nexo, αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, καθώς σκοπός τους είναι η προώθηση των κυψελών καυσίμου. Το όχημα υδρογόνου μπορεί να διανύσει 600 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

Ακόμη, τέσσερα λεωφορεία υδρογόνου της Hyundai Motor θα μετακινούν τους επισκέπτες μεταξύ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Gangneung και του Ολυμπιακού πάρκου Gangneung. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία έχουν ενσωματωμένο ένα σύστημα που παρακολουθεί συνεχώς την κίνηση των ματιών ενός οδηγού για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποκοιμηθεί ή δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του. Στην περίπτωση που διαπιστώσει κάτι τέτοιο, ακούγεται μια ηχητική προειδοποίηση.

Από την άλλη, η Korea Electric Power Corporation έχει αγοράσει 150 ηλεκτρικά Ioniq για διάφορους σκοπούς που σχετίζονται με τη διοργάνωση, ανάμεσα σε αυτούς και η μεταφορά αξιωματούχων της κυβέρνησης και της εταιρείας. Επίσης, έχει εγκαταστήσει 26 σταθμούς γρήγορης φόρτισης σε μεγάλα κέντρα των Ολυμπιακών αγώνων.

Πηγή

Η Λαΐδα Λιμνιάτη γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τεχνολογίας στα περιοδικά RAM και xAKER, στο Pathfinder.gr, στο περιοδικό COMBusiness, στο ημερήσιο Newsletter COMToday και στη Ναυτεμπορική. Επίσης, έχει υπάρξει Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη WOT και Marketing Executive στη Merlien Institute.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top