Close

Τι ακριβώς είναι το ride-sharing, το ride-hailing και το car-sharing;

Η εικόνα των μετακινήσεων αλλάζει, με νέες υπηρεσίες να κάνουν την εμφάνισή τους. Τι ακριβώς είναι το ride-sharing το ride-hailing και το car-sharing;

Η τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ίσως ταχύτερα απ’ ότι και οι ίδιοι θα περιμέναμε, με αποτέλεσμα νέες ορολογίες να μπαίνουν στη ζωή μας.

Ακούμε και διαβάζουμε για υπηρεσίες ride-sharing, ride-hailing, car-sharing στις οποίες επενδύουν πακτωλούς χρημάτων μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και εταιρείες τεχνολογίας.

Πρόκειται για σχετικά νέες υπηρεσίες που βασίζονται στο concept του «sharing economy», παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη ανά τον κόσμο και φέρνουν μια νέα εποχή στον τομέα των μετακινήσεων.

Αποτελούν βασικό συστατικό στο πλάνο για τις “έξυπνες” πόλεις του αύριο, καθώς στόχος είναι να χρησιμοποιούνται πλήρως αυτόνομα οχήματα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών.

Άλλωστε, όπως λέγεται, οι πρώτες δοκιμές οχημάτων με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 5 (Level 5), σε αυτούς τους τομείς -των μετακινήσεων- θα εφαρμοστούν πιλοτικά.

Οι πιο γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες -κάποιες και στη χώρα μας- είναι οι: Uber, Lyft, myTaxi, Beat (πρώην Taxibeat), carpooling.gr, carky κ.α.

Τι ακριβώς όμως είναι αυτές οι υπηρεσίες και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;

Υπηρεσία ride-sharing

Η κοινοχρησία οχημάτων προσφέρει στους χρήστες ευέλικτη, προσιτή μετακίνηση ή την ευκαιρία να κερδίζουν χρήματα με το αυτοκίνητό τους.

Αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των πλάνων των εταιρειών για τις μελλοντικές μετακινήσεις.

Με το ride-sharing μπορείς ανά πάσα στιγμή με μικρό αντίτιμο να μοιραστείς το όχημά σου -ή το όχημα κάποιου άλλου- για να μεταβείς στον προορισμό σου, είτε πρόκειται για μικρή διαδρομή είτε ακόμα ακόμα και για ταξίδι. Μπορείς να κάνεις την κράτηση μέσω ειδικών εφαρμογών που έχει η κάθε εταιρεία.

Η κοινοχρησία οχημάτων προσφέρει στους χρήστες ευέλικτη, προσιτή μετακίνηση ή την ευκαιρία να κερδίζουν χρήματα με το αυτοκίνητό τους.

Οι υπέρμαχοι του ride-sharing λένε πως στόχος της υπηρεσίας δεν είναι το κέρδος, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος, λιγότεροι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και μικρότερο κόστος.

Υπηρεσία car-sharing

Υπάρχει, επίσης, η υπηρεσία car-sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτων), που μπορείς μέσω εφαρμογής να νοικιάσεις το αυτοκίνητό σου σε άλλους, όποτε δεν το χρειάζεσαι, για μια αστική διαδρομή ή για ταξίδι, βγάζοντας μάλιστα χρήματα από αυτή τη διαδικασία.

Υπηρεσία ride-hailing

Το ride-hailing είναι υπηρεσία μεταφοράς με μίσθωση οχήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η εταιρεία συνδέει το επιβατικό κοινό με απλούς οδηγούς αλλά και οδηγούς ταξί που δουλεύουν με συγκεκριμένο ωράριο.

Mε αυτήν την υπηρεσία μπορείς να νοικιάζεις τον προσωπικό σου οδηγό, τον οποίο μπορείς να επιλέξεις ο ίδιος, μέσω εφαρμογής smartphone για να σε παραλάβει από ένα σημείο και να σε μεταφέρει στον προορισμό που έχεις ζητήσει, με τη χρέωση να γίνεται βάσει των χιλιομέτρων της διαδρομής και το χρόνο.

«Έκρηξη» του ride-hailling έως το 2030

Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, αναμένεται να φτάσει τα 285 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2030.

Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή η αγορά των ταξί αξίζει 108 δισ. δολάρια ΗΠΑ, σχεδόν τα τριπλάσια από αυτήν της υπηρεσίας ride-hailing που κοστολογείται στα 36 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs χρησιμοποίησαν ως μοντέλο βάσης την βιομηχανία των ταξί και διαπίστωσαν πως σε πολλές πόλεις του κόσμου η υπηρεσία ride-hailing έχει ήδη περάσει αυτή των ταξί.

Και μέσα στα επόμενα χρόνια οι εταιρείες που επενδύουν σε αυτήν την υπηρεσία θα προχωρήσουν σε ανανέωση του στόλου των οχημάτων τους προσφέροντας πλήρως αυτόνομα οχήματα που θα κάνουν τη δουλειά.

Η απουσία οδηγού, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μειώσει και το κόστος για τον καταναλωτή, σύμφωνα με την ανάλυση.

ride-hailing Vs ride-sharing: Βασικές διαφορές

Οι βασικές διαφορές μεταξύ του ride-hailing και του ride-sharing είναι οι εξής: η πρώτη είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται άμεσα μόλις ζητηθεί, ενώ η δεύτερη αποτελεί μια εναλλακτική λύση μετακίνησης που απαιτεί από μέρους του ενδιαφερόμενου έναν μικρό προγραμματισμό.

Σημαντική, βεβαίως, είναι και η διαφορά στο κόστος των δύο προαναφερθέντων υπηρεσιών, με το ride-hailing να είναι πιο ακριβή υπρεσίας σε σχέση με το ride-sharing.

Πηγή 1, 2

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top