Στις έξυπνες πόλεις πεζοί και ποδηλάτες θα κυκλοφορούν πιο ασφαλείς

To 2014 στους δρόμους των ΗΠΑ, καταγράφηκε ο θάνατος 4.884 πεζών ενώ περισσότεροι από 65.000 τραυματίστηκαν. Και ενώ τα δυστυχήματα στους αυτοκινητόδρομους μειώνονται, οι απώλειες με πεζούς και ποδηλάτες δυστυχώς αυξάνονται.

Τα διαδυνδεδεμένα αυτοκίνητα και οι έξυπνες πόλεις εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες τόσο σε ατυχήματα με θύματα τους ίδιους τους επιβάτες του οχήματος όσο και με πεζούς ή δικυκλιστές.

Volvo smart cities graphics

Τεχνολογίες όπως οι επικοινωνίες V2P (vehicle-to-pedestrian) εστιάζουν στην βελτίωση της ασφάλειας των πεζών με συστήματα αναγνώρισης της ύπαρξης ανθρώπων στους δρόμους που ενσωματώνονται σε οχήματα ή και με συσκευές που μπορούν να φέρουν πάνω τους οι πεζοί.

Από το Πανεπιστήμιο της Iowa αναπτύσσεται εφαρμογή (application) που θα ενημερώνει τους πεζούς στο smartphone τους αν ετοιμάζονται να διασχίσουν ένα δρόμο με κόκκινο στον φωτεινό σηματοδότη ή αν την ώρα που κοιτούν αφηρημένοι την οθόνη του κινητού τους περνάει από μια αφύλακτη διαστάυρωση κάποιο όχημα.

Volvo smart cities graphics night

Αρκετά από τα ατυχήματα με θύματα πεζούς, συμβαίνουν στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφορά όταν το λεωφορείο έχει σταματήσει ή ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Τεχνολογίες V2P θα προειδοποιούν τον οδηγό του λεωφορείου αλλά και τους πεζούς μέσω εφαρμογής. Πιλοτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί στην πόλη Cleveland του Ohio.

Πηγή