Close

Πρώην υπάλληλος της Tesla αποκαλεί τα αυτοκίνητα με αυτόματο πιλότο “πειράματα σε δημόσιους δρόμους”

Ένας πρώην υπάλληλος της Tesla που διέρρευσε χιλιάδες αναφορές ατυχημάτων και άλλα έγγραφα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ασφάλεια του συστήματος Αυτόματου πιλότου της Tesla σε μια συνέντευξη στο BBC.

“Δεν πιστεύω ότι το hardware είναι έτοιμο και το software είναι έτοιμο”, δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της Tesla, Lukasz Krupski. “Επηρεάζει όλους μας γιατί ουσιαστικά είμαστε πειράματα σε δημόσιους δρόμους. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχετε Tesla, τα παιδιά σας εξακολουθούν να περπατούν στο πεζοδρόμιο”.

Η μη κερδοσκοπική ομάδα Blueprint for Free Speech απένειμε πρόσφατα στον Krupski το βραβείο Whistleblowing. “Στα τέλη του 2021, ο Lukasz συνειδητοποίησε ότι -ακόμη και ως τεχνικός σέρβις- είχε πρόσβαση σε ένα συγκλονιστικά ευρύ φάσμα εσωτερικών δεδομένων της Tesla”, ανέφερε η ανακοίνωση του βραβείου του ομίλου. “Όχι μόνο τα στοιχεία ελέγχου πρόσβασης έμοιαζαν σχεδόν εντελώς απόντα, άλλα λάθη ήταν εμφανή στα δεδομένα που έβλεπε ο Lukasz: σοβαρά λάθη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πελάτες της Tesla και αυτούς που μοιράζονταν τους δρόμους μαζί τους”. Αυτοί οι κίνδυνοι ασφάλειας περιλάμβαναν απότομες επιταχύνσεις και φρενάρισμα.

Τον περασμένο μήνα, ο Krupski παρουσιάστηκε σε άρθρο των New York Times με τίτλο, «Άνθρωπος εναντίον Μusk: Ένας πληροφοριοδότης δημιουργεί πονοκέφαλο στην Τesla». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ευχαρίστησε κάποτε τον Krupski αφού ο υπάλληλος «έσβησε φωτιά σε σημείο παράδοσης αυτοκινήτου Tesla στη Νορβηγία, καίγοντας σοβαρά τα χέρια του και αποτρέποντας μια καταστροφή», ανέφερε η έκθεση.

“Συγχαρητήρια που έσωσες την ημέρα!”, έγραψε ο Musk στον Krupski σε ένα email τον Μάρτιο του 2019 μετά το συμβάν, λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του στην εταιρεία. Αλλά ο υπάλληλος λέει τώρα ότι «παρενοχλήθηκε, απειλήθηκε και τελικά απολύθηκε αφού παραπονέθηκε για σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στον χώρο εργασίας του κοντά στο Όσλο», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Krupski «ήταν μέρος ενός πληρώματος που βοήθησε στην προετοιμασία των Tesla για τους αγοραστές, αλλά απογοητεύτηκε τόσο πολύ με την εταιρεία που πέρυσι παρέδωσε μεγάλη ποσότητα δεδομένων από το σύστημα υπολογιστή της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Handelsblatt, μια γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα», ανέφερε η έκθεση.

Αυτά τα δεδομένα περιλάμβαναν λίστες εργαζομένων και προσωπικές πληροφορίες, καθώς και «χιλιάδες αναφορές ατυχημάτων και άλλες εσωτερικές επικοινωνίες της Tesla». Ο Krupski απολύθηκε πέρυσι. Κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τράβηξε φωτογραφίες σε εγκαταστάσεις της Tesla κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας. Εκείνος υποστήριξε ότι το έκανε για να τεκμηριώσει προβλήματα ασφαλείας.

Η Tesla “κατηγόρησε τον κ. Κrupski για κατάχρηση πληροφοριών εταιρείας και απείλησε να του ζητήσει αποζημίωση” και “έλαβε εντολή από ένα νορβηγικό δικαστήριο που διέταξε τον κ. Κrupski να μην διανέμει άλλες πληροφορίες της εταιρείας”, έγραψαν οι NYT. «Το δικαστήριο κατέσχεσε επίσης τον φορητό υπολογιστή του και τον παρέδωσε στην Tesla».

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top