Πότε και πως έγινε το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα

Με αφορμή το πρώτο ατύχημα με αυτόνομο όχημα στην Ελλάδα θυμόμαστε το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στη χώρα μας 111 χρόνια πριν!

Πρόσφατα μία από τις ειδήσεις που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φίλων του αυτοκινήτου ήταν το ατύχημα του You You Xue με το Tesla Model 3 στην Εγνατία Οδό, το οποίο θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο ατύχημα με αυτόνομο όχημα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον κάπως έτσι θα το αναφέρουν οι ειδήσεις μετά από χρόνια.

Όπως γνωρίζουμε βέβαια δεν χρειάζεται το όχημα να είναι αυτόνομο για να έχουμε ατύχημα και απ΄ότι θα διαπιστώσετε κι από την ιστορία, δεν χρειάζεται καν να υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα.

Το πρώτο λοιπόν τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα έλαβε χώρα όταν στην Αθήνα υπήρχαν μόνο 7 αυτοκίνητα. Στις 4 Μαρτίου 1907, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30 π.μ. στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Νικόλαος Σιμόπουλος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του την 25χρονη Ευφροσύνη Βαμβακά που προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο. Σα να μην έφτανε αυτό, πάνω από την άτυχη γυναίκα πέρασε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Ανδρέα.

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο Σιμόπουλος και ο πρίγκηπας Ανδρέας (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ο παππούς του σημερινού πρίγκηπα Καρόλου της Ουαλίας) κατευθύνονταν με κοινό προορισμό το Παλαιό Φάληρο.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της Αστυνομίας, στο ύψος του ΦΙΞ, ο Σιμόπουλος επιτάχυνε προσπαθώντας να προσπεράσει το αυτοκίνητο του πρίγκηπα και τότε συνέβη το μοιραίο. Έτσι η Ευφροσύνη Βαμβακά, μητέρα ανήλικων παιδιών αποτέλεσε το πρώτο θύμα τροχαίου στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα κόντρας!

Να σημειωθεί ότι τότε λεγόταν ότι την Ε. Βαμβακά την είχε σκοτώσει ο πρίγκηπας αλλά ανέλαβε την ευθύνη ο Σιμόπουλος για να τον καλύψει λόγο της βουλευτικής ασυλίας που έχαιρε και θα ήταν πιο δύσκολο να του ασκηθεί δίωξη.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας κάλεσε την επομένη τους επτά οδηγούς-κατόχους αυτοκινήτων της Αθήνας και τους έκανε συστάσεις για να οδηγούν με προσοχή.

Ο Τύπος της εποχής χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα…Φανταστείτε τι θα γίνει αν γίνουν εβδομήντα!….»!

Να σημειωθεί ότι η κεντρική φωτογραφία δεν σχετίζεται με το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *