Περίπου οι μισοί οδηγοί είναι σκεπτικοί απέναντι στα αυτόνομα οχήματα

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τα αυτόνομα οχήματα οι μισοί περίπου οδηγοί, σύμφωνα με έρευνα της J.D. Power/Miller Canfield.

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.500 οδηγών, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιθανότατα δεν θα επέβαιναν σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα και το 17% δήλωσαν ότι σίγουρα δεν θα επέβαιναν.

Μάλιστα, το 78% εξ’αυτών ήταν αρκετά πεπεισμένοι, ώστε απάντησαν ότι ακόμη κι αν το όχημα πληρούσε όλα τα πρότυπα ασφαλείας θα εξακολουθούσαν να είναι διστακτικοί.

Ακόμη, ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να κάνει μαθήματα για να λάβει ειδική άδεια οδήγησης για αυτοματοποιημένα οχήματα. Επιπλέον, το 51% σε περίπτωση ατυχήματος με αυτόνομο όχημα επιπέδου 5, θα ζητούσε αποζημίωση.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν τα ατυχήματα των Uber και Tesla. Βέβαια, όσο τα αυτόνομα οχήματα καθιερώνονται, τόσο πιο πιθανό είναι να εμπλέκονται σε ατυχήματα, όπως συμβαίνει και με τα κανονικά αυτοκίνητα. Είναι όμως άλλο όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι δεν έφταιγαν. Όσο περισσότερα τέτοια συμβάντα λαμβάνουν χώρα, τόσο πιο σκεπτικοί γίνονται οι άνθρωποι απέναντι στα αυτόνομα οχήματα.

Ο μόνος τρόπος να καθησυχαστούν κάπως οι οδηγοί είναι να δουν την τεχνολογία από κοντά. Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι οδηγοί γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί όταν βλέπουν πως λειτουργεί το σύστημα.

Όλα δείχνουν όμως ότι είτε αρέσουν στο κοινό, είτε όχι, η τεχνολογία βαδίζει προς τα εκεί και ένα επίπεδο αυτονομίας σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *