Close

Οι τιμές των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 20% το 2024

Oι μπαταρίες αποτελούν το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόστος οποιουδήποτε ηλεκτρικού οχήματος και,  όσο οι τιμές τους παραμείνουν υψηλές, τότε τα ηλεκτρικά θα παραμένουν ακριβά.

Αλλά εάν οι μπαταρίες μπορούν να κατασκευαστούν ή να εξασφαλιστούν φθηνά και τοπικά, οι τιμές θα μειωθούν.

Η Tesla το κατάλαβε αυτό νωρίς με το Gigafactory της στη Νεβάδα και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors, η Toyota και η Ford σχεδιάζουν τα δικά τους εργοστάσια μπαταριών.

Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου μειώθηκαν κατά 20% το 2024, σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πτώση τιμών από το 2017.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό, την αυξημένη παραγωγή και την αυξανόμενη ζήτηση. «Οι τιμές του λιθίου, ειδικότερα, μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% το 2024, φτάνοντας σε παρόμοιες τιμές με εκείνες στο τέλος του 2015, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση λιθίου το 2024 ήταν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2015», αναφέρει η έκθεση.

Οι χαμηλές τιμές των κρίσιμων ορυκτών οφείλονται στα τρέχοντα πλεονάσματα, κάτι που αποτελεί καλή είδηση ​​για το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποεπένδυση στο μέλλον.

Οι τιμές των μπαταριών μειώθηκαν σε όλες τις αγορές, ανέφερε η έκθεση. Αλλά οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Κίνα, η οποία έχει σημαντικό προβάδισμα στον αγώνα των μπαταριών, τόσο όσον αφορά την εξασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού όσο και τη συνολική τεχνολογική ανάπτυξη.

«Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 80% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών το 2024, ενώ το υπόλοιπο παρήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κορέα και την Ιαπωνία», αναφέρει η μελέτη. «Ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης του κόστους των μπαταριών και της καινοτομίας στην Κίνα έχει καταστεί δυνατός από τον έντονο ανταγωνισμό που έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους για τους περισσότερους παραγωγούς (αν και όχι για όλους), ενώ παράλληλα έχει αυξήσει την αποδοτικότητα και τις αποδόσεις της παραγωγής, καθώς και την πρόσβαση σε ένα μεγάλο, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό».

timi mpatarias

Η μελέτη αυτή σημειώνει επίσης ότι οι υβριδικές μπαταρίες είναι πιο ακριβές από τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά μικρότερες. «Η τιμή τέτοιων εξαρτημάτων κατανέμεται σε λιγότερα στοιχεία μπαταριών, αυξάνοντας την τιμή ανά κιλοβατώρα», αναφέρει η μελέτη. «Το 2024, η μέση τιμή μιας μπαταρίας PHEV 20 kWh – περίπου ο παγκόσμιος σταθμισμένος μέσος όρος πωλήσεων για τα τυπικά plug-in υβριδικά οχήματα – ήταν περίπου η ίδια με μια μπαταρία BEV 65 kWh».

Η σχεδόν απόλυτη πρωτοπορία της Κίνας στις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού άλατος (LFP) έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην αγορά. Ενώ οι μπαταρίες LFP θεωρούνται εδώ και καιρό μια επιλογή χαμηλότερου κόστους για τα ηλεκτρικά οχήματα, η απόδοσή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω της συνεχούς ανάπτυξης, καθιστώντας τες πολύ πιο κατάλληλες από ποτέ για χρήση σε αυτοκίνητα μαζικής κυκλοφορίας.

Οι μπαταρίες LFP αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τη μελέτη, κάτι που αποδίδεται επίσης στην Κίνα. Η χρήση τους αυξήθηκε κατά περίπου 90% το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρέμεινε μόνο στο 10% στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των δασμών κατά της Κίνας. Εν τω μεταξύ, οι μπαταρίες LFP καταλαμβάνουν κατά κάποιο τρόπο τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η διείσδυση των μπαταριών LFP στην αγορά κινείται ακόμη ταχύτερα σε άλλες αγορές», αναφέρει η μελέτη. «Στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Βραζιλία και την Ινδία, το μερίδιο των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν LFP έφτασε σε ποσοστό άνω του 50% το 2024. Στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Βραζιλία, η υιοθέτηση LFP καθοδηγείται από τις εισαγωγές από την Κίνα, κυρίως από την BYD, ενώ στην Ινδία καθοδηγείται από αυτοκίνητα που παράγονται εγχώρια, με επικεφαλής την Tata Motors». Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη μπαταριών LFP προχωρά ταχύτερα και στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ αρχίζουν σιγά σιγά να καλύπτουν τη διαφορά καθώς «η παραγωγική ικανότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%, με επικεφαλής τις κορεατικές εταιρείες που προσελκύστηκαν από φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 70% της ανάπτυξης το 2024», αναφέρει η μελέτη. «Αυτό οδήγησε την εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσει αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρόλα αυτά αυξήθηκε κατά 10% το 2024, παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο της Northvolt στη Σουηδία σταμάτησε μετά την πτώχευσή του».

Ωστόσο, αυτές οι φορολογικές ελαφρύνσεις πιθανότατα θα μπορούσαν να καταργηθούν σύντομα εάν το νομοσχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό ψηφιστεί και γίνει νόμος.

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top