Η Alibaba προστέθηκε στο δίκτυο των κινέζικων τεχνολογικών κολοσσών που δοκιμάζουν αυτόνομα οχήματα. Στην κούρσα της αυτόνομης οδήγησης ήδη βρίσκονται και οι Tencent και Baidu.
Είναι γνωστό βέβαια ότι οι εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα καταπιάνονται με πολλά πράγματα. Εκτός από τις Baidu, Alibaba και Tencent και μικρότερες startup έχουν μπει στην κούρσα της αυτόνομης οδήγησης.
Η είδηση για την Alibaba βέβαια δεν είναι καινούρια καθώς τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι στην πόλη Hangzhou –που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Alibaba- κατασκευάστηκε η πρώτη διαδρομή για αυτόνομα οχήματα. Χτες η Alibaba επιβεβαίωσε ότι διεξάγει δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε μόνιμη βάση και είναι έτοιμη να ξεκινήσει δημόσιες δοκιμές. Για να ενισχύσει την ομάδα αυτόνομης οδήγησης η εταιρεία θα προσλάβει πάνω από 50 μηχανικούς.
Από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας, αυτή που μας έχει απασχολήσει περισσότερο είναι η Baidu, η οποία ήδη αναπτύσσει από το 2015 το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Apollo που ευελπιστεί να γίνει κάτι σαν το Android για αυτόνομα οχήματα. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να παράγει μαζικά αυτόνομα (ή ημιαυτόνομα) οχήματα που θα τρέχουν το Apollo μέχρι το 2019. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συνάψει συμφωνίες με πάνω από 90 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Microsoft και Daimler.
H Tencent από την πλευρά της επίσης έχει «βγάλει» τα αυτόνομα οχήματά της στους δρόμους για δοκιμές, ενώ το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που διαθέτει είναι έτοιμο από τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή έχει επενδύσει στην Didi Chuxing, μια εταιρεία ride-hailing, η οποία επίσης επενδύσεις στην αυτόνομη οδήγηση και ενδεχομένως να λανσάρει σχετική υπηρεσία το 2022.
Η Κίνα μάλιστα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη καθώς θα ήθελε μέχρι το 2020 τα μισά οχήματα που θα έχει στους δρόμους να είναι εν μέρει αυτόνομα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει δώσει δικαιοδοσία, ώστε κάθε τοπική αρχή να επιτρέπει τη διεξαγωγή πιλοτικών δοκιμών στους δρόμους της, κάτι που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου.