Ο Jim Farley, Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, παραδέχθηκε πώς λατρεύει το αυτοκίνητο του, το ηλεκτρικό SU7 της Xiaomi.
«Δεν μου αρέσει τόσο πολύ να μιλάω για τον ανταγωνισμό, αλλά οδηγώ το Xiaomi», είπε στο Everything Electric Show. «Πετάξαμε ένα από τη Σαγκάη στο Σικάγο και το οδηγώ εδώ και έξι μήνες και δεν θέλω να το αφήσω».
Η Xiaomi και η Huawei είναι και οι δύο σημαντικοί παίκτες στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με τρόπο που οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη μιμηθεί, αναφέρει ο Farley.
Ο Farley να επισημαίνει ότι η Ford είναι το νούμερο δύο στην αγορά των ΗΠΑ. Αλλά όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα, η Κίνα είναι πολύ μπροστά από τους δυτικούς κατασκευαστές, προειδοποίησε. Πριν από δέκα χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση διακήρυξε μια πολιτική για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών, και αυτό αποδίδει καρπούς, είπε.
«Το 70 τοις εκατό όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στον κόσμο κατασκευάζονται σε μια χώρα, την Κίνα», είπε.
“Και αρχίζουν να εξειδικεύονται εκεί όπου έχουν ηλεκτρικά οχήματα για ταξίδια μεγάλης απόστασης, όπου η δομή φόρτισης δεν είναι κατασκευασμένη. Ένα αυτοκίνητο κάνει 150 έως 200 μίλια ως αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έχει μια μικρή μηχανή εσωτερικής καύσης που τροφοδοτεί Οι μπαταρίες μιας δεξαμενής αερίου δίνουν εμβέλεια έως και 1.000 έως 1.200 χιλιόμετρα.
Αυτή τη στιγμή, η Κίνα έχει κλειδώσει την αλυσίδα εφοδιασμού σε αυτόν τον τομέα, προειδοποίησε. Διαθέτει τεχνολογία μπαταριών, έλεγχο στην αγορά σπάνιων γαιών που απαιτείται για την παραγωγή τους και αρκετή παραγωγική ικανότητα για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση αυτοκινήτων, ενώ συντρίβει τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με πλεονάζουσα προσφορά. Αν και υπάρχουν λίστες αναμονής για αυτοκίνητα στην Κίνα, είπε, η μακροπρόθεσμη ικανότητα να ξεπερνάς τους αντιπάλους θα είναι χαρακτηριστική, εξήγησε.
Ο Farley παρομοίασε την κατάσταση με την Toyota τη δεκαετία του 1980, μια εταιρεία στην οποία υπηρέτησε για περίπου 20 χρόνια. Αρχικά ήταν μια μικροσκοπική εταιρεία αυτοκινήτων που παρήγαγε άσχημα οχήματα, αλλά τώρα είναι σημαντικός παίκτης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά η Ιαπωνία είναι μια μικρή χώρα, είπε, και όταν η κινεζική κλίμακα κινείται στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, αποκτά πολύ περισσότερη δύναμη.
Προέβλεψε επίσης ότι οι τιμές των ηλεκτρικών θα μειωθούν πολύ. Οι κύριοι αγοραστές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για ηλεκτρικά οχήματα, εξήγησε. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Tesla είναι τόσο πρόθυμη να μπει στο χαμηλότερο άκρο της αγοράς EV, όπως εξήγησε η επιχείρηση την Τετάρτη.
Όπως είπρ, τα EV χρειάζονται 40 τοις εκατό λιγότερα εξαρτήματα και έχουν λιγότερα κινούμενα εξαρτήματα που μπορεί να πάνε στραβά. Οι μπαταρίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο κόστος τέτοιων οχημάτων, αλλά η Κίνα έχει το προβάδισμα στην πνευματική ιδιοκτησία σε αυτό το τμήμα, πρότεινε – προς το παρόν τουλάχιστον.
«Γι’ αυτό δημιουργήσαμε την ομάδα Skunk Works στην Καλιφόρνια, γιατί ένιωθα ότι ο θεσμός της Ford θα περνούσε πολύ δύσκολα ανταγωνιστικά», είπε. “Έτσι χρειαζόμασταν μια ομάδα προετοιμασίας με παρόμοια προσέγγιση με το SR 71 Skunk Works της Kelly Johnson στην Καλιφόρνια. Το σήμα μου δεν λειτουργεί καν εκεί. Δεν μπορώ καν να μπω στο κτίριο.”
Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.