Close

Nissan IMk EV: Πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για μετακινήσεις στην πόλη

Η εμφάνιση και οι αναλογίες του Nissan IMk EV αντικατοπτρίζουν μια μινιμαλιστική αισθητική, βασισμένη στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Nissan, που ονομάζεται Timeless Japanese Futurism.

Υιοθετώντας την απλοϊκή φύση του παραδοσιακού Ιαπωνικού σχεδιασμού, το εξωτερικό χαρακτηρίζεται από ρέουσες γραμμές. Τα προσεκτικά εφαρμοζόμενα Ιαπωνικά μοτίβα προσθέτουν μια ιδιαίτερη φινέτσα.

Η καμπίνα του Nissan IMk είναι ένας νέος τύπος “δωματίου” που αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός καφέ ή σαλονιού. Το κάθισμα σε στυλ καναπέ, με μια πτυχωτή υφή, προωθεί ένα χαλαρωτικό, ευπρόσδεκτο χώρο που δίνει την εντύπωση ότι “πατάει” πάνω σε ένα σύννεφο. Το ταμπλό και οι πόρτες έχουν επενδυθεί με ελαφριά υλικά, ενισχύοντας την ζεστή ατμόσφαιρα.

Η λειτουργία ProPILOT Remote Park με δυνατότητα ενεργοποίησης μέσω smartphone, έρχεται σε συνδυασμό με την κράτηση χώρου στάθμευσης, όπου το όχημα μπορεί να αναζητήσει αυτόματα χώρο στάθμευσης, όταν ο οδηγός και οι επιβάτες βγουν από το αυτοκίνητο. Όταν το ζητήσετε για να επιβιβαστείτε εκ νέου, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, το αυτοκίνητο έρχεται σε σας.

O οδηγός μπορεί να συνδέσει το αυτοκίνητο με ένα smartphone για να πιστοποιήσει την ταυτότητά του, να εφαρμόσει αυτόματα τις προσωπικές ρυθμίσεις, όπως τη θέση του καθίσματος, τον εσωτερικό φωτισμό και τον έλεγχο του κλιματισμού, καθώς και να προγραμματίσει τη διαδρομή του.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, το IMk ενημερώνει τον οδηγό για την καλύτερη ώρα αναχώρησης μέσω του smartphone, λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μετά την άφιξη και αφού σταθμεύσει μόνο του, το όχημα μπορεί να συνδεθεί απρόσκοπτα σε ένα οικιακό ενεργειακό σύστημα και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από την μπαταρία του για να εξισορροπήσει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού, εκμεταλλευόμενο το σύστημα Nissan Energy Share (Vehicle-to-Home).

Σημαντικές πληροφορίες για την οδήγηση, όπως η ταχύτητα του οχήματος και οι οδηγίες πλοήγησης, εμφανίζονται “midair”, μέσω μιας οθόνης χωρίς πρίσμα. Οι προσαρμοσμένες πληροφορίες διαβιβάζονται στον οδηγό μέσω ολογραφικών ενδείξεων. Ο φωτισμός του εσωτερικού μιμείται το χρωματικό σχέδιο της οθόνης, ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται. Όταν χρησιμοποιείται η επιφάνεια αφής και μετακινείται, για παράδειγμα, το παράθυρο κατά την προβολή ενός χάρτη, εμφανίζεται ένα μοτίβο με τη μορφή ενός σμήνους πουλιών που πετούν.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν την τεχνολογία Nissan Invisible-to-Visible (I2V). Το I2V έρχεται για να υποστηρίξει τους οδηγούς, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το “σύννεφο” (cloud).

Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται τι είναι μπροστά, ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο, μέσω των “avatars” που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top