Close

Nissan Ariya Concept: Αμιγώς ηλεκτρικό crossover για την εποχή της αυτόνομης οδήγησης

Η Nissan αποκάλυψε το Ariya Concept, ένα EV crossover με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που προσφέρουν πανίσχυρη επιτάχυνση, βραβευμένη τεχνολογία υποστήριξης οδηγού και με μια εμφάνιση που σηματοδοτεί την ολική “επανεκκίνηση” στο σχεδιασμό της μάρκας.

Το Ariya Concept, αποτελεί σχεδιαστική “προέκταση” του πρωτότυπου Nissan IMx, που πρωτοεμφανίστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017. Περιλαμβάνει την τολμηρή “ηλεκτροδοτούμενη” V-motion υπογραφή εμπρός, όπως και την εντυπωσιακή κόκκινη λωρίδα φωτισμού πίσω, τις μικρές προεξοχές και ένα εσωτερικό που μοιάζει περισσότερο με ένα πολυτελές μοντέρνο σαλόνι, αντί για την καμπίνα ενός συμβατικού οχήματος.

Ο μινιμαλιστικός πίνακας οργάνων, δεν θυμίζει σε τίποτα τα κουμπιά και τους διακόπτες που συναντώνται σε συμβατικά οχήματα. Όταν το Ariya Concept ενεργοποιείται, τα απλά ενσωματωμένα χειριστήρια αφής κατά μήκος του πίνακα οργάνων “ζωντανεύουν” με μια λάμψη. Όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, τότε “εξαφανίζονται” πάνω στην επιφάνεια. Τα μοναδικά φυσικά χειριστήρια είναι το κουμπί start, ένα μόνο κουμπί για τη λειτουργία της οθόνης 12,3 ιντσών και τα χειριστήρια κλιματισμού, τα οποία είναι εντέχνως τοποθετημένα στην κάτω πλευρά, από γνήσιο ξύλο, του πίνακα οργάνων. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται άψογα στις πόρτες και στα εσωτερικά στοιχεία της καμπίνας, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το Ariya Concept διαθέτει την τελευταία έκδοση του βραβευμένου συστήματος υποστήριξης οδηγών της Nissan, ProPILOT 2.0, για μια πιο άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση οδήγηση. Σχεδιασμένο για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, το ProPILOT 2.0 λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης του οχήματος για να βοηθήσει στο χειρισμό του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διαδρομή, σε καθορισμένους δρόμους. Παράλληλα, για πρώτη φορά, το σύστημα επιτρέπει την οδήγηση χωρίς ο οδηγός να κρατά το τιμόνι, διατηρώντας την πορεία του οχήματος σε μια λωρίδα.

Ο οδηγός λαμβάνει διαισθητική οπτική και ηχητική καθοδήγηση και καλείται να έχει και τα δύο χέρια στο τιμόνι, προκειμένου να επιβεβαιώσει την έναρξη αυτών των λειτουργιών, μέσω ενός διακόπτη. Όταν το ProPILOT 2.0 είναι ενεργοποιημένο, ο εσωτερικός φωτισμός αλλάζει χρώματα για να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση της οδήγησης “χωρίς χέρια στο τιμόνι”, δημιουργώντας μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Το Ariya Concept υπόσχεται εξαιρετική απόδοση στις στροφές, αλλά και αντίστοιχη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες, όπως χιόνι και λάσπη, χωρίς ο οδηγός να αλλάζει το στυλ της οδήγησής του. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο τετρακίνητο σύστημα των διπλών μοτέρ υψηλής ισχύος και ελέγχου των τροχών. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την πολυετή ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της ευστάθειας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κατανομής της ροπής ATTESA E-TS του Nissan GT-R, αλλά και του έξυπνου συστήματος 4X4 του Nissan Patrol, οι μηχανικοί δημιούργησαν αυτό το νέο σύστημα για αυτόματη διαχείριση της ισχύος και της πέδησης του EV, διασφαλίζοντας μια ομαλή κύλιση με την ελάχιστη δυνατή ολίσθηση των ελαστικών. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί μπορούν να διατηρήσουν ένα άνετο οδηγικό στυλ, αφήνοντας το σύστημα να κάνει όλη τη δουλειά.

Η υποστήριξη στις μετακινήσεις δεν περιορίζεται στο όχημα. Μια εκ των χαρακτηριστικών λειτουργιών μεταξύ ανθρώπου-μηχανής, είναι η Πλοήγηση από Πόρτα σε Πόρτα (Door to Door Navigation), η οποία επιτρέπει στον οδηγό να θέσει έναν προορισμό στο smartphone του, να τον μεταφέρει στο Ariya Concept και να συνεχίσει να λαμβάνει επιλογές πλοήγησης από το σύστημα του αυτοκινήτου. Εάν ο τελικός προορισμός είναι προσβάσιμος με τα πόδια, το σύστημα θα μεταφέρει την υπόλοιπη διαδρομή πίσω στο smartphone του οδηγού.

Όταν ο οδηγός πλησιάσει το Ariya Concept, τον όχημα τον καλωσορίζει με ένα χαρακτηριστικό φωτισμό, ενώ ξεκλειδώνει αυτόματα, εξαλείφοντας την ανάγκη για λειτουργία από το κλειδί. Ακόμη και πριν καν μπει ο οδηγός μέσα, ρυθμίσεις όπως η θέση του καθίσματός του και η θερμοκρασία στο σύστημα κλιματισμού, προσαρμόζονται στις προσωπικές προτιμήσεις του, τις οποίες ο οδηγός μπορεί να αποθηκεύσει σε ένα smartphone ως μοναδικό προφίλ. Το αυτοκίνητο μπορεί να συγχρονιστεί με το πρόγραμμα του οδηγού για να προβλέψει τους χρόνους αναχώρησης και να προετοιμάσει τον κλιματισμό στην καμπίνα, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο το εύρος οδήγησης, καθώς χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο για να θερμανθεί ή για να δροσιστεί η καμπίνα του.

Μόλις ο οδηγός μπει μέσα, ο Εικονικός Προσωπικός Βοηθός μπορεί να τον βοηθήσει στην αναζήτηση πληροφοριών και στον εντοπισμό θέσης στάθμευσης, συνεχίζοντας απερίσπαστος την οδήγησή του.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το Smart Route Planner του Nissan Ariya Concept αναγνωρίζει και εντοπίζει αυτόματα τα σημεία φόρτισης κατά μήκος του δρόμου, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός θα φτάσει στον επιθυμητό προορισμό.

Η εξαιρετική διαχείριση της αποθηκευμένης ισχύος, επιτρέπει την οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να χρειαστούν μεγάλοι χρόνοι αναμονής για φόρτιση. Όταν έρθει η ώρα να φορτιστεί, το Ariya Concept χρησιμοποιεί την γρήγορη φόρτιση CHAdeMO. Η θύρα φόρτισης ξεκλειδώνει όταν την προσεγγίσει ο οδηγός και “ενεργοποιεί” ξεχωριστά χρώματα, για να δείξει με μια ματιά την κατάσταση φόρτισης του οχήματος.

Αν το σενάριο της διαδρομής περιλαμβάνει την παραλαβή φίλων κατά μήκος της πορείας, μια ενσωματωμένη λειτουργία συνομιλίας μέσω βίντεο μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό στις σχετικές συνεννοήσεις. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με τα smartphones των συνομιλητών και με την κεντρική οθόνη πληροφοριών του Ariya Concept, για να δείξει την ακριβή τους θέση.

Κατά την άφιξη στον προορισμό τους, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone ή μια εξειδικευμένη συσκευή για να σταθμεύσουν αυτόματα το αυτοκίνητο από μια κοντινή απόσταση, χάρη στο ProPILOT Remote Park. Αυτό μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο στους επιβάτες που χρειάζονται επιπλέον χώρο, ή βοήθεια για να βγουν από το αυτοκίνητο.

Η τεχνολογία Firmware Over The Air (FOTA) παρέχει συνεχείς ενημερώσεις για το σύστημα πλοήγησης, το user interface και τα χαρακτηριστικά οδήγησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί αποτελεσματικά και διαθέτει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις και χαρακτηριστικά λογισμικού, διατηρώντας την εμπειρία του οδηγού σε υψηλό επίπεδο.

Όταν είναι σταθμευμένο στο γραφείο ή στο σπίτι, το Ariya Concept υποστηρίζει την τεχνολογία Nissan Energy. Η συγκεκριμένη τεχνολογία καθιστά δυνατή τη σύνδεση με ενεργειακά συστήματα για τη φόρτιση της μπαταρίας του EV, την παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, ακόμα και την πώληση ενέργειας πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το Nissan Energy βοηθά τους οδηγούς να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του Ariya Concept, διευρύνοντας τη χρήση του σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top