Νέος τύπος μπαταρίας που θα φορτίζει το όχημα σε 10 λεπτά

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πειραματίζονται με έναν νέο τύπο μπαταρίας που θα φορτίζει κυριολεκτικά στο λεπτό. Η νέα μπαταρία θα μπορεί να προσφέρει την πλήρη αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος σε 20 λεπτά το πολύ.

Η επανάσταση αυτή στην αποθήκευση ενέργειας γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας Λιθίου και μετάλλου, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ενεργειακή πυκνότητα. Το ζήτημα που προβληματίζει τους ερευνητές είναι εκείνο της σταθερότητας στη λειτουργία, κάτι που αποτελεί αντικείμενο μελέτης.

Οι ερευνητές ακολουθούν μία διάταξη τύπου σάντουιτς, με διαφορετικά επίπεδα στα οποία τοποθετούνται οι ηλεκτρολύτες, με τη λογική που θα ακολουθούσε κανείς στην προετοιμασία ενός σάντουιτς με την τοποθέτηση των επιμέρους υλικών. Η λογική εδώ είναι να μην δημιουργούνται δενδρίτες, μικροσκοπικές βελόνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και βραχυκύκλωμα σε μία μπαταρία.

Στη μελέτη του Χάρβαρντ προβλέπεται η δυνατότητα της μπαταρίας να διορθώνει μόνη της τα σφάλματα που προκύπτουν, ενώ σε πειραματικό επίπεδο, διατήρησε το 82% της χωρητικότητάς της, ακόμα και μετά από 10.000 κύκλους φόρτισης.

Πηγή

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *