Close

Μάθε πως μπορείς να αγοράσεις ηλεκτρικό όχημα με επιδότηση

BEV, Ηλεκτροκίνηση

BEV, Ηλεκτροκίνηση

Αναλυτικά τα βήματα για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση μέσω της πλατφόρμας της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία ενεργοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας 24/8.

Την Δευτέρα 24/8 στις 17:00 το απόγευμα ενεργοποιείται η πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους ώστε να επωφεληθούν των επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για την επιδότηση αγοράς 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα). Σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τις προσδοκίες το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους.

Συνοπτικά, οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Συνοπτικά τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Συνοπτικά τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Οδηγίες – Κατευθύνσεις για την υποβολή αίτηση

Η διαδικασία για την αγορά ηλεκτρικού με επιδότηση είναι απλή και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία ωφελούμενου, όπως αυτά έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δράσης.

Συγκεκριμένα για το αίτημα συμμετοχής ο ωφελούμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση:

1. Των κωδικών πρόσβασης στο taxisnet
2. Εναλλακτικά -και κυρίως για την περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κωδικών- παρέχεται η δυνατότητα απευθείας εγγραφής με την συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων του ενδιαφερόμενου.

Αφού γίνει η είσοδος στην πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το είδος του οχήματος που επιθυμεί, το μοντέλο και την τιμή.

Σύνδεση στην πλατφόρμα της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά»»
Σύνδεση στην πλατφόρμα της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά»»

Σε περίπτωση που επιθυμεί να αποκτήσει οικιακό φορτιστή (μόνο για φυσικά πρόσωπα και μόνο για την περίπτωση που επιδοτούνται για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου), αν θέλει να αποσύρει όχημα ή αν εντάσσεται στις ειδικές κατηγορίες, θα πρέπει να συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία.

Μετά τις προαναφερθείσες ενέργειες θα πρέπει να επιλέξει «Αποθήκευση» και εν συνεχεία να επισυνάψει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Προσοχή: τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε μορφή pdf και με όγκο αρχείου έως 5 MB. Εν συνεχεία θα επιλέξει «Αποθήκευση» και «Υποβολή» της αίτησης.

Συμπληρώνοντας την αίτηση για επιδότηση στην πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Συμπληρώνοντας την αίτηση για επιδότηση στην πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Παρατηρήσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αίτηση για επιδότηση είναι να έχει πάρει προηγουμένως επίσημη προσφορά από τον προμηθευτή του οχήματος που επιθυμεί (αυτοκίνητο, δίκυκλο/τρίκυκλο, ποδήλατο), η οποία θα φέρει υποχρεωτικά σφραγίδα και υπογραφή του πωλητή.

Χωρίς την επισύναψη επίσημης προσφοράς καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή και θα επιστρέφεται στον αιτούντα προς συμπλήρωση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού συμμετοχής.

Επισημαίνεται ότι οι λίστες επιλέξιμων οχημάτων που έχουν αναρτηθεί είναι ενδεικτικές, συνεπώς μοντέλα οχημάτων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές μπορούν να είναι επιλέξιμα υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι τηρούν το σύνολο των προδιαγραφών της δράσης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον τύπο του ηλεκτρικού ποδηλάτου που επιδοτείται καθώς και στον τύπο του έξυπνου οικιακού φορτιστή, δυο κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δράσης.

Σημειώστε επίσης ότι δεν θα γίνονται δεκτά και δεν θα είναι επιλέξιμα μεταχειρισμένα οχήματα, οχήματα που προέρχονται από μετατροπή (ακόμα και αν είναι καινούρια) και οχήματα που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες ή ξεπερνούν (για αυτοκίνητα) την Λιανική Τιμή Προ Φόρων των 50.000€ .

Τέλος, για την επιδότηση σε περίπτωση μίσθωσης, η αγορά του οχήματος στην λήξη της μισθωτικής περιόδου θα είναι υποχρεωτική ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του ωφελούμενου.

Μπορείτε να επιλέξετε και Tesla!

Η λίστα με τα επιλέξιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 63 μοντέλα από 13 εταιρείες: BMW, DS Automobiles, Honda, Hyundai, Kia, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Skoda, Smart, Volkswagen.

Tesla Model 3
Τρεις εκδόσεις του Tesla Model 3 βρίσκονται στη λίστα με τα επιδοτούμενα ηλεκτρικά οχήματα

Στην λίστα μπορεί να βρει κανείς και μοντέλα της Tesla (τρεις εκδόσεις του Model 3), η οποία εδώ και λίγο καιρό έχει ενεργοποιήσει το διαδικτυακό της design studio για την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα έχει και φυσική παρουσία στη χώρα μας με το άνοιγμα pop up καταστήματος, αλλά και κέντρου service στην Αθήνα.

Έχετε απορίες, χρειάζεστε βοήθεια;

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια, λειτουργεί Help Desk το οποίο θα δέχεται κλήσεις από τις 10.00 πμ – 22.00μμ προκειμένου να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής: 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124 2131513139

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα ερωτήματα τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: support.kinoumeilektrikaprv.ypeka.gr.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top