Close

Κινούμαι Ηλεκτρικά: 3.853 αιτήσεις για ποδήλατα, 322 για αυτοκίνητα

Σχεδόν 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος έχουν υποβληθεί από τις 24 Αυγούστου οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι και με διαφορά τα οχήματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (3.853 αιτήσεις), ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα/τρίκυκλα (747 αιτήσεις), ενώ ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (322 αιτήσεις).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ, υποβάλλονται κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις τη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της δράσης έχουν αποσυρθεί 625 παλαιά ρυπογόνα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα), στοιχείο που υποστηρίζει την στόχευση για μείωση των ρύπων.

Ως αποτέλεσμα της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται, έχουν ήδη κατανεμηθεί περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% των διαθέσιμων πόρων σε μόλις 15 ημέρες.

Trek Allant+ New Electric Bikes

Αναλυτικά τα στοιχεία

Δίκυκλα/Τρίκυκλα (L1ea-L7): 747 – 15,08%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 αμιγώς ηλεκτρικά): 28 – 0,57%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 υβριδικά plugin χαμηλών ρύπων): 1 – 0,02%
Ηλεκτρικά Ποδήλατα: 3.853 – 77,78%
IΧ. επιβατικά Αυτοκίνητα (M1 αμιγώς ηλεκτρικά): 322 – 6,50%
ΤΑΞΙ (αμιγώς ηλεκτρικό): 3 – 0,06%
ΣΥΝΟΛΟ: 4.954

Ξεκινούν άμεσα οι καταβολές στους δικαιούχους

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αξιολογεί με εντατικούς ρυθμούς τις αιτήσεις και υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες που έχουν λάβει μηνύματα έγκρισης των αιτήσεων τους. Η διαδικασία θα επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες, με στόχο ο κύκλος των πρώτων αιτήσεων να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Οι πολίτες που έχουν αξιολογηθεί θετικά θα έχουν τη δυνατότητα από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά την έκδοση του πρώτου σχετικού πίνακα να αιτούνται καταβολής της εγκεκριμένης ενίσχυσης μέσω της πλατφόρμας kinoumeilektrika.gov.gr.

Θα αναρτηθούν σχετικές οδηγίες, καθώς και τεύχος οδηγού υποβολής του αιτήματος πληρωμής προς διευκόλυνση των ωφελούμενων.

Πέρα από το περιβαλλοντικό, ισχυρό είναι και το αναπτυξιακό αποτύπωμα της κίνησης, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον, έχει γίνει τζίρος στην αγορά της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν αφορά μόνο οχήματα, αλλά και φορτιστές, καθώς έχουν υποβληθεί 120 αιτήσεις για εγκατάσταση ιδιωτικών σημείων φόρτισης.

Παράλληλα «ξεδιπλώνονται» πρωτοβουλίες και για την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν φορτιστές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή των νησιών συνολικά αγγίζει το 20% των οχημάτων που επιδοτούνται μέσω της δράσης, κάτι που δικαιώνει την επιλογή του υπουργείου να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη νησιωτική χώρα.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top