Close

Karma E-Flex: Ηλεκτρικό βαν με αυτόνομη οδήγηση Level 4 (video)

Η Karma αποκάλυψε το E-Flex, ένα πλήρως ηλεκτρικό βαν, το οποίο έχει αυτόνομη οδήγηση τέταρτου επιπέδου της SAE.

Με στόχο την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ιδρύθηκε η εταιρεία Karma στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και αυτόν θέλει να πετύχει. Ήδη έχει κάνει την αρχή με τα Revero, Revero GT, SC1 και SC2 concept, ενώ αυτή τη φορά φαίνεται πως έστρεψε την προσοχή της στα βαν.

Αυτό διότι αποκάλυψε ένα πλήρως ηλεκτρικό βαν, το οποίο χρησιμοποιεί την πλατφόρμα E-Flex, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο Revero GT, ενώ έχει το τέταρτο επίπεδο αυτόνομης οδήγησης της SAE. Κάτι που σημαίνει ότι το βαν θα οδηγεί αυτόνομα και δε θα χρειάζεται την παρέμβαση του οδηγού, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

«Η πλατφόρμα E-Flex μπορεί να ρυθμιστεί με 22 διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβάνοντας την εγκατάσταση της τεχνολογίας SAE L4», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Karma.

Από εκεί και πέρα, η αμερικανική φίρμα δεν αποκαλύπτει τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η απόδοση του κινητήρα και η αυτονομία του, παρά μόνο ότι το E-Flex μπορεί να ενσωματώσει επιπλέον στοιχεία, όπως είναι ο onboard φορτιστής για ταχεία φόρτιση της μπαταρίας, ο αμφίδρομος (Bi-directional) φορτιστής και η επεκτάσιμη αυτονομία.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει από έναν έως τέσσερις κινητήρες (το πόσους θα έχει το ηλεκτρικό βαν επηρεάζει τις ικανότητές του για ρυμούλκηση φορτίου), ενώ υπάρχει η δυνατότητα τόσο για επίπεδο σύστημα μπαταρίας, όσο και για σχεδιασμό I-shaped.

Άλλα στοιχεία, που ενσωματώνει το Karma E-Flex με τέταρτο επίπεδο αυτόνομης οδήγησης, είναι ο μετατροπέας Insulated Gate Bipolar Transistor (IGBT), ο μετατροπέας Silicon Carbide (SiC) και το εξελιγμένο σύστημα ΕΕ, τη στιγμή που έχει έτοιμο το τεστ πρόσκρουσης NCAP, όπου έχει λάβει πέντε αστέρια.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η τεχνολογία για το τέταρτο επίπεδο αυτόνομης οδήγησης της SAE εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη WeRide, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική πλατφόρμα για αυτόνομα οχήματα Drive AGX Pegasus της Nvidia.

«Το νέο L4 E-Flex βαν της Karma ενισχύεται από την υπολογιστική πλατφόρμα για αυτόνομα οχήματα Nvidia Drive AGX Pegasus, που πετυχαίνει κάτι πρωτοφανές, 320 τρισεακατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Φτιάχτηκε πάνω σε μία κλιμακούμενη αρχιτεκτονική, με δύο επεξεργαστές Xavier της Nvidia και δύο Tensor Core GPUs.

Αυτός ο υπολογιστής υψηλής απόδοσης ΑΙ τρέχει μία σειρά από βαθιά νευρωνικά δίκτυα ταυτόχρονα για την ασφάλεια, την ιδιαίτερα αυτοματοποιημένη και πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

Το λογισμικό της πλατφόρμας L4 του βαν και οι αισθητήρες υποστηρίζονται από τη WeRide, που καλύπτει πλήρως το 360 μοιρών Fov (Field of View, στα ελληνικά Οπτικό Πεδίο) και παρέχει ακρίβεια και τοποθεσίες σε πραγματικό χρόνο με πολλαπλούς αισθητήρες, συμπεριλαμβάνοντας τον LiDar, το ραντάρ, η κάμερα, το GNSS και το INS», προσθέτει η Karma στην ανακοίνωσή της.

Για το πλήρως ηλεκτρικό βαν E-Flex με αυτόνομη οδήγηση τέταρτου επιπέδου της SAE μίλησαν τρεις άνθρωποι, ο αντιπρόεδρος του τμήματος αυτόνομης οδήγησης της Karma, Σρίνι Γκόουντα, ο αντιπρόεδρος του τμήματος αυτόνομων οχημάτων της Nvidia, Ρίσι Νταλ, και ο συνυδριτής και CTO της WeRide, Γιαν Λι.

«Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα E-Flex, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε συνεργασίες, που θα κατευθύνουν μία σειρά από εφαρμογές. Δουλεύοντας με ηγέτες της ευέλικτης τεχνολογίας, όπως οι WeRide και Nvidia, σκοπεύουμε να προσφέρουμε μοναδικές λύσεις στην αγορά με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποδοτικότητα», δήλωσε ο Γκόουντα.

«Η πλατφόρμα Nvidia Drive AGX Pegasus δίνει την κλιμακούμενη υπολογιστική ιπποδύναμη και ουσιώδεις ικανότητες AI για την ασφαλή ανάπτυξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης τέταρτου επιπέδου, το οποίο έφεραν στην αγορά οι Karma και WeRide», είπε ο Νταλ.

«Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης L4 της WeRide προσαρμόστηκε στο βαν E-Flex της Karma και επιδεικνύει τη δυνατότητά μας να φέρουμε την ασφάλεια και τα αυτόνομα οχήματα σε διάφορα μοντέλα για διαφορετικούς σκοπούς. Το βαν L4 ενώνει τις δυνάμεις του για να στρώσει τον δρόμο για το μέλλον της μετακίνησης», ανέφερε ο Λι.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Karma θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα E-Flex σε άλλα τρία οχήματα, ένα αυτόνομο, ένα supercar υψηλής απόδοσης κι ένα απλό για χρήση στην καθημερινότητα του καθενός.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top