Close

Jaguar Vision GT Coupé: Εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά I-TYPE 4 και eTROPHY

Η Jaguar παρουσίασε το πρώτο της εικονικό πλήρως ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο, την Jaguar Vision Gran Turismo Coupé. Η φουτουριστική EV εντάσσεται ως τελευταία προσθήκη στον στόλο του Vision Gran Turismo για τη σειρά Gran Turismo.

Η πλήρως ηλεκτρική Jaguar Vision GT Coupé σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ αρχής με έμπνευση από τη μοναδική παράδοση αγωνιστικών της εταιρείας. Η φουτουριστική της σχεδίαση είναι εμπνευσμένη από τις εμβληματικές C-type και D-type, ενώ η αδιαμφισβήτητη αγωνιστική της απόδοση βασίστηκε τεχνικά στα αγωνιστικά I-TYPE 4 Formula E και I-PACE eTROPHY της Jaguar.
Η ομάδα σχεδιαστών της Jaguar είχε απόλυτη δημιουργική ελευθερία για την ανάπτυξη των τέλειων αναλογιών και των όμορφων επιφανειών αυτής της ψηφιακής Jaguar του μέλλοντος.

Εξωτερική σχεδίαση

Η επιρροή της πλούσιας αγωνιστικής παράδοσης της Jaguar είναι ολοφάνερη στις δυναμικές εξωτερικές γραμμές και στα δυνατά, σμιλευμένα φτερά που μοιάζουν με αυτά των εμβληματικών και κυρίαρχων στο Le Mans C-type και D-type.
Ενώ αυτές οι Jaguar, που αποτελούν την κληρονομιά μας, ώθησαν τα όρια της αεροδυναμικής και της τεχνολογίας πέδησης, η Jaguar Vision GT Coupé διαθέτει πτυσσόμενο αεροδυναμικό φτερό για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης παράγοντας συγχρόνως την τέλεια ποσότητα αρνητικής άντωσης.

Όμορφα σχήματα και δυναμικές αναλογίες από τρία αυτοκίνητα-σταθμούς στην αγωνιστική πορεία της Jaguar, τις C-type, D-type και E-type, επηρέασαν τη μορφή και τα γραφικά της Jaguar Vision GT Coupé. Τα πρωτοποριακά μπροστινά φτερά θυμίζουν την C-type, το μνημειώδες αεροδυναμικό σχήμα είναι εμπνευσμένο από την D-type με το χαρακτηριστικό μακρύ καπό, ενώ η γρήγορη και κομψή καμπίνα παραπέμπει στην ελαφριά E-type.

Το εικονικό σπορ EV είναι κατασκευασμένο από πειραματικά ελαφριά υλικά, με το ελαφρύ και άκαμπτο αυτοφερόμενο monocoque αμάξωμα να είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα και προηγμένα κράματα αλουμινίου. Η στοχευμένη ελαφριά κατασκευή διασφαλίζει ότι η Jaguar Vision GT Coupé ζυγίζει μόλις 1,400 kg και επιτυγχάνει κατανομή βάρους 50:50.

Η Vision GT Coupé είναι η πρώτη Jaguar που φέρει το εμβληματικό ανάγλυφο σήμα στην μπροστινή μάσκα. Πέραν αυτού, οι ιστορικές αναφορές συνεχίζονται με τις διπλές υποδοχές φόρτισης που πλαισιώνουν την ουρά και είναι εμπνευσμένες από την επαναστατική σεντάν Jaguar XJ του 1968.

Εσωτερική σχεδίαση

Το εσωτερικό της Jaguar Vision GT Coupé είναι σχεδιασμένο ώστε να διαφυλάσσει την κληρονομιά της Jaguar με σύγχρονη φιλοσοφία σχεδίασης εσωτερικού χώρου, διαχρονική πολυτέλεια, καθαρότητα, εστίαση στον οδηγό και εντυπωσιακά σύνθετες λεπτομέρειες, ενώ όλα μαζί συμβιώνουν αρμονικά μέσα στη σχεδιαστική απλότητα του αυτοκινήτου.

Αυτή η σειρά εμπνευσμένων λεπτομερειών και έξυπνων, καινοτομικών ευρημάτων περιλαμβάνει την τεχνολογία ολογραμμάτων. Το αυτοκίνητο διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται χαϊδευτικά «KITT-E», και αποτελεί έναν σύντροφο που θα χειρίζεται συστήματα και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ οδηγού και μηχανής για την ενίσχυση της αίσθησης του αυτοκινήτου». Αυτή η τεχνολογία μπορεί, επίσης, να εμφανίζει άλλες χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό σε διάφορες μορφές, όπως τρισδιάστατους χάρτες και σημαντικά δεδομένα οχήματος.

Το πιλοτήριο είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να περιβάλλει τον οδηγό, δημιουργώντας μια αγωνιστική εμπειρία που θυμίζει εκείνη των κυρίαρχων στο Le Mans D-type της Jaguar. Επιπλέον, διαθέτει ψηφιακά πλαϊνά κρύσταλλα επαυξημένης πραγματικότητας για ακόμα καλύτερη οπτική σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ το κρύσταλλο επισημαίνει τους κινδύνους και τα εμπόδια, ενισχύοντας την αντίληψη του οδηγού.

Συμπληρωματικά, μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ένας διαφανής πίνακας πληροφοριών, όπου εμφανίζονται τρισδιάστατες πληροφορίες εμπνευσμένες από τους εμβληματικούς μετρητές Smiths, με οπίσθια όραση ενσωματωμένη σε κάθε πλευρά του απλού καθορισμένου σχεδίου της οθόνης, προσφέροντας άψογη ορατότητα του δρόμου.

Έχει, επίσης, δημιουργηθεί ένα μοναδικό ηχητικό τοπίο ώστε να παρασύρει τον οδηγό σε μια καθαρά αγωνιστική εμπειρία Jaguar. Με επικεφαλής την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το soundtrack της Jaguar I-PACE, ο ιδιαίτερος ήχος της Vision GT Coupé δημιουργήθηκε με ολοκαίνουργιες ηχογραφήσεις του soundtrack της κυρίαρχης στο Le Mans D-type με το χαρακτηριστικό μακρύ καπό. Ο αγωνιστικών προδιαγραφών κινητήρας XK 3,8 λίτρων παρέχει ένα μοναδικό μοτίβο, το οποίο κατόπιν επεξεργασίας μεταλλάσσεται σε ένα φουτουριστικό και ιδιαίτερο ηλεκτρικό soundtrack.

Επιδόσεις

Για να επιτύχει την αναμφισβήτητη αγωνιστική απόδοση της Jaguar Vision GT Coupé, η σχεδιαστική ομάδα απευθύνθηκε στους ίδιους τους μηχανικούς της Panasonic Jaguar Racing, οι οποίοι ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των αγωνιστικών I-TYPE 4 Formula E και I-PACE eTROPHY της εταιρείας. Το αυτοκίνητο λειτουργεί με τρεις ισχυρούς, συμπαγείς κινητήρες, με τον έναν να κινεί τους δύο μπροστινούς τροχούς, και καθέναν από τους άλλους δύο να κινούν καθέναν από τους πίσω τροχούς, παράγοντας από κοινού συνδυαστικά 1,020PS (750kW) και 1,200Nm. Οι παίκτες θα αναπτύσσουν ταχύτητα από 0-100 km/h σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα και θα μπορούν να φτάσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 200 mph.

Οι παίκτες θα μπορούν να κατεβάσουν την Jaguar Vision GT Coupé στο Gran Turismo Sport για το Sony PlayStation 4 από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα δοκιμαστεί από παίκτες στον τελευταίο γύρο της εκδήλωσης της Sony, Gran Turismo World Tour, στο Tokyo Motor Show στην Ιαπωνία, 26-27 Οκτωβρίου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top