Μέχρι και έντομα “επιστρατεύουν” οι επιστήμονες προκειμένου να βελτιώσουν τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, μελετούν την δυνατότητα της λιβελούλας να προβλέπει την κίνηση του θηράματός της.
Μια τέτοια δυνατότητα θα ήθελαν να δώσουν στα αυτόνομα οχήματα, προκειμένου να μπορούν να ελίσσονται μέσα στην κίνηση.
Η ερευνητική ομάδα των δύο πανεπιστημίων έχει εντοπίσει έναν νευρώνα στον εγκέφαλο της λιβελούλας, ο οποίος μπορεί να προβλέψει την κίνηση.
Οι ιδιότητες των νευρώνων ανίχνευσης στόχου, αντιγράφονται σε ένα μικρό ρομπότ στην Αδελαΐδα, προκειμένου να δοκιμαστεί η δυνατότητα αυτή σε συστήματα τεχνητής όρασης, τα οποία χρησιμοποιούνται στα αυτόνομα οχήματα.
Ο Steven Wiederman, επιβλέπων ερευνητής και λέκτορας της Ιατρικής Σχολής της Αδελαΐδας, δήλωσε ότι η νέα ανακάλυψη θα μπορεί να βρει εφαρμογή τόσο στα αυτόνομα οχήματα όσο και σε άλλα συστήματα ρομποτικής όρασης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το να μπορούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να βλέπουν κινούμενους στόχους είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να μπορούν να προβλέψουν την κίνηση αυτών των στόχων και να κινηθούν ανάλογα.
Σύμφωνα με τον S. Wiederman, ο νευρώνας στον εγκέφαλο της λιβελούλας μπορεί να προβλέψει που θα εμφανιστεί το θήραμα με το που φεύγει από το οπτικό της πεδίο.
Αυτό είναι δυνατό με την ανάλυση της μέχρι τότε κίνησης του θηράματός της. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η λιβελούλα έχει παρόμοιο «τρόπο σκέψης κι ανάλυσης» όχι μόνο όταν κυνηγά το θήραμά της, αλλά κι όταν κυνηγά το ταίρι της.
Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό έργο αυτόνομης οδήγησης και γενικά αυτόνομων ρομπότ που βασίζεται σε ένα μοντέλο εμπνευσμένο από την νευροφυσιολογία ενός εντόμου. Ίσως όμως αποτελέσει έμπνευση για πολλά ακόμη.