Αν και πρόσφατα θεωρείτο από τις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο σε ποσοστιαία βάση, η Porsche αντιμετωπίζει πτώση πωλήσεων, υψηλούς δασμούς και έντονο ανταγωνισμό από ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερεί ακόμη και την άφιξη ενός νέου κύματος ηλεκτρικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αντικαταστατών των 718 Boxster και Cayman και ενός πολυαναμενόμενου SUV με τρεις σειρές καθισμάτων.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Automotive News, η αιτία είναι η υπερβολικά επιθετική και άκαμπτη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της εταιρείας. Η έκθεση επικαλείται τον Fabio Hölscher, αναλυτή της Warburg Research, ο οποίος λέει ότι ο στόχος της Porsche να γίνει 80% ηλεκτρική παγκοσμίως έως το 2030 βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων της.
«Επειδή η υιοθέτηση της ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρία έχει καθυστερήσει, η Porsche πρέπει τώρα να αναπτύξει πρόσθετα μοντέλα καύσης, εκτός από την αντιμετώπιση των δαπανηρών καθυστερήσεων στην αύξηση των BEV, καθώς και τη διαχείριση της αδύναμης κατάστασης στην Κίνα και της αβεβαιότητας γύρω από τις εξαγωγές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Hölscher στο Automotive News.
Η Porsche μείωσε 1.900 θέσεις εργασίας στην έρευνα και την κατασκευή στις γερμανικές εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη μια «καθυστερημένη αύξηση της ηλεκτροκίνησης». Τώρα, οι στόχοι εσόδων από πωλήσεις για το 2025 μειώνονται κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ και διακυβεύονται επιπλέον 8.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το γερμανικό έντυπο Automobilwoche.
O Hölscher δήλωσε στο Automotive News ότι δεν χρειαζόταν να είναι έτσι τα πράγματα. Εάν η Porsche είχε υιοθετήσει «μια πιο ευέλικτη προσέγγιση παραγωγής», με περισσότερα plug-in υβριδικά και κοινές πλατφόρμες, όπως έκανε η BMW, θα ήταν σε θέση να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τάσεις της ζήτησης.
Σαν να μην έφτανε η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός από την Κίνα. Οι πωλήσεις της Porsche εκεί το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και θα μπορούσε να εγκαταλείψει εντελώς την αγορά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μάρκας. Ταυτόχρονα, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων στην Κίνα έχει σημειώσει άνοδο, με αυτοκίνητα όπως το Xiaomi SU7 Ultra και το Yangwang U9 να προσφέρουν τετραψήφια ιπποδύναμη και τεχνολογία ενεργής ανάρτησης σε σχετικά προσιτές τιμές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Porsche είναι η Κίνα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Έρευνας της Gartner, Pedro Pacheco, στο Automotive News Europe.
Η Porsche αναδιοργανώνει την εκτελεστική της ομάδα, με τον Michael Steiner, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης του ομίλου VW, να μετακινείται στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του εκτελεστικού συμβουλίου της Porsche. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Porsche αντικατέστησε και τους επικεφαλής οικονομικών και πωλήσεων. Γνωστή για τα σπορ αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας και την εκτεταμένη εμπειρία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η Porsche έχει άπειρη αξία μάρκας. Αν καταφέρει να ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια και να φέρει στην αγορά τα ηλεκτρικά της οχήματα επόμενης γενιάς, θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.
Ωστόσο, τα σχέδια ηλεκτροκίνησης, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική κινεζική αγορά και το δύσκολο οικονομικό κλίμα, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες δυσκολίες στην ηγεσία της στο άμεσο μέλλον.
Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.