Εντυπωσιασμένοι οι Γερμανοί από το Tesla Model 3

Μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αγόρασε δύο Tesla Model 3 τα οποία υπέβαλε σε δοκιμασίες και προχώρησε σε διαδικασία αποσυναρμολόγησης και μελέτης των επιμέρους συστημάτων τους.

Μια από τις βασικές αιτίες για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση που παρατηρείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, αναμφισβήτητα είναι η Tesla.

Μπορεί η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μην έχει τις δυνατότητες μαζικής παραγωγής των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου, ωστόσο είναι αυτή που δείχνει το δρόμο για την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση.

Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Γερμανοί οι οποίοι προσπαθούν να μελετήσουν ενδελεχώς τα προϊόντα της και γιατί όχι να υιοθετήσουν ιδέες της που θα εφαρμόσουν στα δικά τους μοντέλα.

Πρόσφατα, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο μεγάλη γερμανική premium μάρκα της αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία δεν κατονομάζει, προχώρησε στην αγορά Tesla Model 3, πληρώνοντας 185.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο Model 3 δοκιμάστηκαν ενδελεχώς για δέκα μέρες από μάνατζερς της εταιρείας, πριν υποβληθεί στη συνέχεια στη διαδικασία του Reverse engineering (σ.σ. η διαδικασία αποσυναρμολόγησης ενός συστήματος στα επιμέρους υποσυστήματα του με σκοπό την κατανόηση της σχεδίασης του, των λειτουργιών του και των τεχνολογιών του).

Και απ’ ότι αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, οι εντυπώσεις που άφησε το Tesla Model 3 στους ανθρώπους της εταιρείας είναι οι καλύτερες.

«Κάθε υποσύστημα υποβλήθηκε σε τεστ, αλλά οι δοκιμαστές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα ηλεκτρονικά ισχύος. Συμπαγές, επεκτάσιμο, πλήρως ενσωματωμένο, αρθρωτό, εύκολα προσβάσιμο, καλά προστατευμένο, σε λογική τιμή και εκπληκτικά έξυπνο σε πολλές λεπτομέρειες – αυτή ήταν η ετυμηγορία των εμπειρογνωμόνων, με την οποία συμφώνησαν και συνάδελφοί τους από άλλους κατασκευαστές», έγραψε χαρακτηριστικά η «Süddeutsche Zeitung».

Οι άνθρωποι της εταιρείας έμειναν εντυπωσιασμένοι και από τη σχεδίαση του αυτοκινήτου. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εκθειάσουν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τη σχεδίασή του λέγοντας πως η Tesla «τελειοποίησε το μινιμαλιστικό ντιζάιν», αναφερόμενοι στο λιτό εσωτερικό του αυτοκινήτου. «Ο μινιμαλισμός κυριαρχεί σε όλο το αυτοκίνητο. Υπάρχει μόνο ένας κινητήρας, μία ταχύτητα και μια όπισθεν και ένα κύκλωμα ψύξης για όλο το σύστημα», σχολίαζαν οι μηχανικοί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κάποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία από τη Γερμανία προβαίνει σε εκτεταμένες δοκιμές και αποσυναρμολογεί ένα Tesla, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια τόσο η Mercedes-Benz όσο και η Audi είχαν «επεξεργαστεί» λεπτομερώς το Tesla Model X.

Πηγή