Close

Η Facom κλείνει 100 χρόνια ζωής: Η ιστορία αυτής της μεγάλης εταιρείας

Όλα ξεκίνησαν το 1918, από ένα μικρό συνεργείο στη Gare de Lyron. Εκεί, ο νεαρός τότε μηχανικός, Louis Mosès, οραματίστηκε τον τρόπο, με τον οποίο τα «εργατικά χέρια» θα συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάκαμψη του μεταπολεμικού κόσμου. Από τη γειτονιά των μηχανουργείων του Παρισιού, με λιγοστούς φίλους και συγγενείς, ιδρύει τη Γαλλο –Αμερικανική Εταιρία Κατασκευής Μηχανικών Εργαλείων (γαλλιστί FACOM), η οποία ειδικεύεται, τότε, στα εργαλεία χειρός.

Το πρώτο – και μοναδικό για έναν ολόκληρο χρόνο – εργαλείο της εταιρίας, ήταν το θρυλικό «κλειδί 101», το οποίο έμελε να μείνει στην ιστορία ως η «Madame 101», το αγαπημένο κορίτσι των γαλλικών σιδηροδρόμων της εποχής αλλά και η αχώριστη σύντροφος των μαστόρων μέχρι το 1960.

Η επόμενη δεκαετία βρίσκει τη FACOM, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της οικογένειας Mosès, σε μιαν έκταση 1500m2 στις παρυφές του Παρισιού, συγκεκριμένα στην περιοχή του Gentilly. Σταθμοί της δεκαετίας 1920 -1930 είναι: ο πρώτος κατάλογος προϊόντων που διανέμεται από τους πωλητές της το 1924, το πρώτο συμβόλαιο με την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault, για ένα γαλλικό κλειδί 23cm, το οποίο ακολουθείται από ένα συμβόλαιο με την Peugeot για ένα ρυθμιζόμενο κλειδί με ξύλινη λαβή.

Το 1933, ακολουθεί το επόμενο μεγάλο μας βήμα. Με ισχυρή θέση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η FACOM ανοίγει τα φτερά της, για να πετά έκτοτε μαζί με την Air France, τον εθνικό αερομεταφορέα της Γαλλίας.

H FACOM κατορθώνει χάρη στην ποιότητα των σχέσεων που παραδοσιακά διατηρεί με το ανθρώπινο δυναμικό της: όχι απλώς να μην επηρεαστεί από τις μεγάλες απεργίες του 1936 αλλά – το σημαντικότερο – φρόντισε ώστε κανένας υπάλληλός της να μην υποχρεωθεί σε καταναγκαστική εργασία στα γερμανικά εργοστάσια, την περίοδο του πολέμου.
Το 1946 είναι η χρονιά που κάνει το ηγετικό της ντεμπούτο στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού. Με 13% ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της για τριάντα συναπτά έτη και τετραπλασιασμό της παραγωγής της, καθίσταται πλέον ένας διεθνώς αναγνωρισμένος κολοσσός.

Το 1952, η FACOM πρωτοπορεί προσφέροντας στους πελάτες της «δια βίου εγγύηση» για όλα τα εργαλεία της! Και δεν σταματά εκεί: ο άξιος διάδοχος του ιδρυτή μας, o γιος του, André Mosès, κομίζει από τις ΗΠΑ νέα ήθη στις εμπορικές πρακτικές, εισάγοντας έννοιες όπως το marketing (τα εργαλεία της FACOM μεταφέρονται με τα φορτηγά της εταιρίας και δειγματίζονται στο χώρο εργασίας.

Η Facom δεν λείπει από πουθενά: από τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, το πρώτο υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde και τα πρώτα ταξίδια του ανθρώπου στο διάστημα. Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αλλαγής του τρόπου σχεδιασμού και κατασκευής των εργαλείων, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αυτοματοποιημένων συνεργείων και των σύγχρονων τεχνικών παραγωγής, επενδύοντας στην έρευνα και την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να καινοτομεί και να πετυχαίνει.
\
Πιστοί στο όραμά μας, να είμαστε χρήσιμοι, κάτι σαν «το δεξί σας χέρι» στη δουλειά, αναπτύξαμε τρεις νέες σειρές εργαλείων υψηλής ασφάλειας: την RFID (Εργαλεία Αυτόματου Προσδιορισμού Ραδιοσυχνοτήτων), τη FLUO (Φωσφορίζοντα Εργαλεία χάρη στην Υπεριώδη Ακτινοβολία) και την SLS (Εργαλεία με σύστημα ασφάλισης Safety Lock), στοχεύοντας με επιτυχία στην προστασία της υγείας σας και την ασφάλεια του εργασιακού σας περιβάλλοντος.

Φέτος, γιορτάζουμε μαζί σας τα 100 πρώτα μας χρόνια και νιώθουμε το ίδιο ευτυχείς και ακμαίοι, όπως οι ιδρυτές μας, έτοιμοι για την επόμενη τεχνολογική επανάσταση, σαν να ξεκίνησε μόλις το ταξίδι μας, στον υπέροχο κόσμο της εξερεύνησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων για πρόοδο και ευημερία.

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top