Το δυστύχημα με το αυτόνομο όχημα της Uber μπορούσε να αποφευχθεί λένε ειδικοί

Ειδικοί πάνω σε θέματα τεχνολογίας και αυτόνομης οδήγησης, θεωρούν πως το θανατηφόρο τροχαίο με το αυτόνομο όχημα της Uber που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 49χρονη Elaine Herzberg, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Παρατηρώντας και αναλύοντας τα στοιχεία που προκύπτουν από το βίντεο του δυστυχήματος που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Tempe (Αριζόνα), με πλάνα από τις κάμερες του αυτόνομου Volvo XC90, ειδικοί πήραν θέση επί του θέματος.

Η εταιρεία τεχνολογίας Cortica αποκάλυψε στο CNET ότι στις προσομοιώσεις του δυστυχήματος που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχει αναπτύξει, εντόπισε την άτυχη γυναίκα 0,9 δευτερόλεπτα και σχεδόν 15 μέτρα πριν τη σύγκρουση, παρέχοντας επαρκή χρόνο στο αυτόνομο όχημα να αντιδράσει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Bryant Walker Smith, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των αυτόνομων οχημάτων, το σύστημα της Uber είχε αρκετό χρόνο για να αποφύγει το θύμα.

“Παρά το γεγονός ότι αυτό το βίντεο δεν είναι η πλήρης εικόνα, υποδεικνύει έντονα ότι υπήρξε αποτυχία στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Uber. Το θύμα είναι δυσδιάκριτο στο σκοτάδι, αλλά κινείται σε ανοιχτό δρόμο. Το LiDAR και το ραντάρ θα έπρεπε να έχουν εντοπίσει τη γυναίκα και να την ταξινομήσουν ως κάτι άλλο από ένα ακίνητο αντικείμενο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Walker.

“H Uber πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: οι αισθητήρες απέτυχαν να την εντοπίσουν ή το λογισμικό που παίρνει τις αποφάσεις, αποφάσισε ότι δεν ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να σταματήσει”, ανέφερε από την πλευρά του ο Mike Ramsey, αναλυτής της ερευνητικής εταιρείας Gartner Inc., ο οποίος επικεντρώνεται πάνω σε τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης.

Η αστυνομία του Tempe μαζί με την Uber και τους αρμόδιους φορείς διεξάγουν έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αρχικά ποιος ή τι έφταιξε ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *