Το Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα Enfield 8000 ήρθε στην Τεχνόπολη

Η Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα ξεκίνησε πολλά χρόνια πρίν στην… Αγγλία! Εκεί στο Isle of Wight o Κωσταντίνος Αδρακτάς, διευθυντής της Enfield Automotive με την εμπειρία του από το ΜΙΤ σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό διθέσιο microcar με μπαταρίες μολύβδου οξέως.

Εκεί κατασκευάστηκαν τα πρώτα 5 αυτοκίνητα αλλά μια απεργία των εργατών σταμάτησε την παραγωγή. Το αυτοκίνητο όμως με την πολύ καλή αεροδυναμική αλλά και την ενεργητική του ασφάλεια κέρδισε τον διαγωνισμό του Βρετανικού Ηλεκτρικού Συμβουλίου αντιμετωπίζοντας το Ford Comuta και ένα πρωτότυπο της British Layland.

Τότε ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, που αγόρασε την Enfield, την μεταφέρει στο νησί της Σύρου όπου και ξεκινάει νέο γύρο παραγωγής. Ο Κωσταντίνος Αδρακτάς αρνείται να έρθει στη Σύρο και προσλαμβάνει τον σχεδιαστή John Ackroyd για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Συριανών εργατών.

Σημειώνουμε ότι οι εργάτες ήταν καραβομαραγκοί που κατασκεύαζαν βάρκες αλλά έδειξαν τρομερό ζήλο και αφοσίωση, και έμαθαν να σφυρηλατούν το αλουμίνιο πάνω στα καλούπια χωρίς πρέσες αλλά με εργαλεία χειρός όπως σφυριά και καλέμια και οδηγό τα σχέδια του John Ackroyd!


Έτσι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής σε Ευρωπαϊκό έδαφος βγήκε απ’ το εργοστάσιο τον Οκτώβρη του 1973.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των στελεχών του εργοστασίου, το αυτοκίνητο δεν πήρε έγκριση τύπου ούτε καν ειδικές πινακίδες για τις δοκιμές γύρω απ’ το εργοστάσιο, ούτε στη διάρκεια της Χούντας ούτε στην Καραμανλική εποχή, και έτσι αφού κατασκεύασε περίπου 115 αυτοκίνητα το εργοστάσιο έκλεισε.

Το Enfield 8000 ήρθε στην Τεχνόπολη όπου συμμετέχει στην έκθεση ιστορίας της Ελληνικής βιομηχανίας με τίτλο “160 χρόνια Made in Greece, Βιομηχανία, Πρωτοπορία Καινοτομία”.

Το κίτρινο Enfield 8000 είναι απο τα λίγα που βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση σε μουσεία και συλλέκτες ταξίδεψε απο το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης για την Αθηναϊκή έκθεση απο την Πέμπτη 18/1/2018 μέχρι τις 25/3/2018.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απο την προβολή του ντοκιμαντέρ αφιέρωμα του Μιχάλη Σταυρόπουλου με τίτλο “Ανάμεσα σε δύο Νησιά (A Tale of two Isles)” και την έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Η έκθεση φυσικά δεν περιορίζεται στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά είναι ένα ιστορικό και πολύχρωμο ταξίδι σε 160 χρόνια Ελληνικής Βιομηχανίας: Απ’ το ξεκίνημα, τις λαμπρές στιγμές, τις άγνωστες λεπτομέρειες έως και την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πηγές: 1, 2, 3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *