Ανοιχτόχρωμα τα περισσότερα αυτόνομα οχήματα προβλέπει η Axalta

Ανοιχτόχρωμα θα είναι τα αυτόνομα οχήματα σύμφωνα με την Axalta, προμηθεύτρια χρωμάτων αυτοκινήτων, καθώς είναι πιο ορατά στους αισθητήρες lidar.

Ο λόγος, σύμφωνα με τη Nancy Lockhart, είναι ότι τα πιο ανοιχτά χρώματα είναι πιο εύκολο να ανιχνεύονται από τους αισθητήρες lidar. Η N. Lockhart συμπλήρωσε ότι τα πιο σκοτεινά χρώματα δεν είναι απίθανο να ανιχνευτούν, αλλά είναι πιο δύσκολο.

Βέβαια, τα περισσότερα αυτόνομα οχήματα συνδυάζουν lidar, radar και κάμερες. Ήδη οι περισσότερες εταιρείες δείχνουν προτίμηση σε πιο ανοιχτά χρώματα. Οι Waymo, Ford και η Curise Automation της General Motors έχουν τα πρωτότυπά τους σε λευκό. Η Uber πάλι προτίμησε το γκρι για τα Volvo XC90.

Η Axalta από την πλευρά της ψάχνει τρόπους για να κάνει τα πιο σκοτεινά χρώματα να είναι ορατά από τα lidar. Η εταιρεία πειραματίζεται αναμειγνύοντας νιφάδες ανακλαστικού υλικού στη βαφή, ώστε τα αυτόνομα οχήματα να μπορούν να το βλέπουν καλύτερα, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει το πώς το βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Η αντίπαλός της, PPG Industries ισχυρίζεται ότι έχει βρει τρόπο να κάνει το μαύρο 20 με 30% πιο ανακλαστικό κι επομένως πιο ορατό από τα lidar.

Θα ήταν ιδεατό ακόμη και σε ένα μέλλον με αυτόνομα οχήματα να υπάρχουν όλα τα χρώματα σε αυτά, ακόμη κι αν δεν οδηγούνται από ανθρώπους.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με την έκθεση της Axalta για τα πιο δημοφιλή χρώματα στα οχήματα το 2017, το λευκό βρέθηκε στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το μαύρο και στην τρίτη ισοφάρισαν το γκρι και το ασημί.

Πηγή