Close

Αποστολή: Στη Μάλαγα με την 5GAA για την ασφάλεια των διασυνδεδεμένων οχημάτων

Στη Μάλαγα της Ισπανίας βρέθηκε το Autonomous.gr καλεσμένο της 5G Automotive Association (5GAA), μιας παγκόσμιας οργάνωσης 120 μελών και εταιρειών από την αυτοκινητοβιομηχανία, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες (ICT). Με μέλη όπως οι Audi, BMW, Intel, Microsoft και Verizon συνεργάζονται μέσω της 5GAA για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για τις μελλοντικές υπηρεσίες κινητικότητας και μεταφορών.

Κατά τη διάρκεια των ζωντανών επιδείξεων στη Μάλαγα, τα μέλη της 5GAA συμπεριλαμβανομένων των Dekra, Audi, Huawei, Intel, Vodafone, Molex, Nokia, Deutsche Telekom, Continental και Ericsson παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση του C-V2X μέσω 17 ζωντανών επιδείξεων, παρουσιάζοντας τις νεότερες καινοτομίες τους στις τεχνολογίες του οικοσυστήματος.

Christoph Voigt 5GAA Chairman

Ο Christoph Voigt, Πρόεδρος της 5GAA δήλωσε, “Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε λύσεις end-to-end για την μελλοντική κινητικότητα και τις υπηρεσίες μεταφορώνπου αποσκοπούν στην ασφάλεια των μετακινήσεων, στην καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στο δρόμο, στη βιωσιμότητα και την άνεση στην οδήγηση. Το όραμα αυτό μπορεί να μην είναι νέο, είναι όμως πιο επίκαιρο από ποτέ. Η 5GAA υφίσταται για να εξασφαλίσει ότι οι μελλοντικές γενιές θα χρησιμοποιουν ένα ασφαλές και βιώσιμο οικοσύστημα μετακινήσεων.”

Πάμε να δούμε όλα τα demo που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του event, αναλυτικά.

Anritsu

5G Αυτόματο σύστημα Parking

Η Anritsu αναπτύσσει ένα σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος αυτοκινήτων μέσω 5G. Κατά την εφαρμογή του ο οδηγός θα αφήνει το όχημα του στην είσοδο του parking και αυτό θα οδηγείται αυτόματα από το σύστημα έως την προκαθορισμένη θέση στάθμευσης.

Autotalks ZooZ

Σύστημα προστασίας οδηγών μηχανής και ποδηλάτων

Η Autotalks από το Ισραήλ έκανε Live demo του συστήματος ZooZ που προστατεύει τους οδηγούς δίκυκλων οχημάτων όπως μηχανές και ποδήλατα (ηλεκτρικά και μη) από τη σύγκρουση με άλλα οχήματα. Το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό του δίκυκλου να ενημερώνεται με ειδοποιήσεις για ενδεχόμενη σύγκρουση με άλλα οχήματα.

Intel Smart RSU

Σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε διασταυρώσεις

Χρησιμοποιώντας και αναλύοντας στοιχεία από βίντεο κυκλοφορίας μέσα από τα εξελιγμένους υπολογιστές, το σύστημα Intel Smart RSU ενημερώνει τα οχήματα των οδηγών που εισέρχονται σε μια διαστάυρωση για τυχόν μελλοντικούς κινδύνους σύγκρουσης, φροντίζοντας για την ασφαλή διέλευσή τους.

Keysight 5GAA demo day

Πλατφόρμα ανάπτυξης και δοκιμής εφαρμογών για connected cars

Η Keysight επέδειξε σε live demo ένα WaveBEE Carkit που επιτρέπει την εμφάνιση ειδοποιήσεων διαφόρων τύπων σε διασυνδεδεμένα οχήματα. Το σύστημα απευθύνεται σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού για τα connected cars.

Molex 5G antennas

Κεραίες 5G για τα διασυνδεδεμένα οχήματα

Η Molex παρουσίασε ένα νέο σύστημα που αποτελείται από πέντε κεραίες 5G οι οποίες ήταν εγκατεστημένες μέσα σε ένα αυτοκίνητο με το οποίο κάναμε live demo οδηγώντας το.

Rode Schwarz 5GAA demo

Σύστημα πιστοποίησης επικοινωνιών C-V2X

Η πιστοποίηση των επικοινωνιών μεταξύ διασυνδεδεμένω οχημάτων C-V2X είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία των εφαρμογών επικοινωνίας. Η Rode & Schwarz παρουσίασε ένα σκάνερ που επιτρέπει σε κατασκευαστές chip/ modules, αυτοκινητοβιομηχανίες και τηλεπικοινωνίες να πραγματοποιούν δοκιμαστικές μετρήσεις στο πεδίο.

Vodafone 5GAA Safety

Σύστημα ασφαλέστερης κυκλοφορίας οχημάτων

Η Vodafone μαζί με την Commsignia παρουίασαν το σύστημα Vodafone Safer Transport for Europe Platform (STEP) & Commsignia Central Platform με σκοπό την άμεση ενημέρωση των οδηγών όσο το δυνατόν νωρίτερα από ένα πιθανό συμβάν στο δρόμο. Το demo μεταξύ άλλων περιελάμβανε δοκιμές σε διαστραυρώσεις με αυτοκίνητα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Commsignia UWB demo

Σύστημα άμεσης ενημέρωσης κινδύνουν μέσω smartphone

Η Commsignia παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία UWB (Ultra Wideband) και μέσω μιας εφαρμογής που μπορεί να έχει στο κινητό του ο πεζός ή ο δικυκλιστής ενημερώνεται άμεσα για κινδύνους στο δρόμο όπως η διέλευση ενός αυτοκινήτου από μπροστά του.

Huawei 5G demo 5GAA

5G servers και επικοινωνίες

Η Huawei έδωσε το παρόν στην εκδήλωση της 5GAA με ένα van που περιελάμβανε server και κεραίες 5G επιδυκνύοντας το πόσο απαραίτητες είναι οι αστραπιαίες ταχύτητες mobile δεδομένων για είναι εφαρμόσιμες με ασφάλεια οι εφαρμογές C-V2X.

Continental Ericsson Digital Guardian Angel

Ο Ψηφιακός Φύλακας Άγγελος των μετακινήσεων

Deutche Telekom και Continental παρουσίασαν το σύστημα Digital Guardian Angel που προειδοποιεί για ατυχήματα μεταξύ διασυνδεδεμένων οχημάτων, πεζόν και οδηγών οχημάτων μικροκινητικότητας. Βασίζεται στην τεχνολογία 5G και το GPS με αισθητήρες που υπολογίζουν τις διαδρομές και ενημερώνουν σε περίπτωση που τα οχήματα πάνε να διασταυρωθούν.

5GCroCo EU 5GAA demo day

5GCroCo Project

Σε αυτό το demo είδαμε ένα αυτοκίνητο της Stellantis με 5G modem και δύο δέκτες GNSS να λαμβάνει δεδομένα από server της Ericsson παρουσιάζοντας το πόσο πιο ακριβέστερη μπρορεί να γίνει η θέση του οχήματος στο δρόμο με απόκλειση ενός εκατοστού.

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική και Καθημερινή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top