Close

AeroMobil 5.0 VTOL: Ιπτάμενο, ηλεκτρικό ταξί με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης

AeroMobil 5.0 VTOL

Ένα νέο ιπτάμενο αυτοκίνητο παρουσίασε η start-up από τη Σλοβακία, AeroMobil. Ο λόγος για το AeroMobil 5.0 VTOL concept, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα εξ ου και το VTOL – vertical take-off and landing.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ένα 4θέσιο ηλεκτρικό, ιπτάμενο ταξί “που συνδυάζει αυτόνομη πτήση με τη δυνατότητα οδήγησης”.

Το AeroMobil 5.0 VTOL διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητους ρότορες που εξασφαλίζουν την ασφαλή κάθετη απογείωση με οριζόντια ώθηση που παρέχεται από έναν ηλεκτρικό έλικα που βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω μέρος.

AeroMobil 5.0 VTOL

Στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες οι οποίοι θα έχουν ανέσεις και παροχές ανάλογες με αυτές ηλεκτρικών αυτοκινήτων επόμενης γενιάς. Κάθε επιβάτης θα έχει πρόσβαση σε μια εξατομικευμένη εμπειρία πτήσης, καθώς επίσης και σε προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας ώστε να είναι δικτυωμένος είτε βρίσκεται στον αέρα, είτε στο δρόμο.

Pop.Up Next: Αυτόνομο ιπτάμενο όχημα από τις Audi, Airbus και Italdesign

Το AeroMobil 5.0 VTOL είναι το δεύτερο ιπτάμενο όχημα που έχει στα σκαριά η εταιρεία, μετά το AeroMobil 4.0 STOL (short take-off and landing capability), το οποίο βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και της εξέλιξης ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ταξίδια έως 700 km.

AeroMobil 4.0 STOL

Η σχεδίαση του AeroMobil 5.0 VTOL θα διατηρήσει τα υψηλά στάνταρ άνεσης και ασφάλειας του AeroMobil 4.0 STOL, το οποίο σε λειτουργία πτήσης, θα είναι από τα πρώτα οχήματα με αερόσακους, εμπρόσθια δομή μετωπικής σύγκρουσης ανάλογη με αυτή των αυτοκινήτων, καθώς και αλεξίπτωτο.

PAL-V Liberty: Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο παραγωγής

“Βλέπουμε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα ως ευέλικτα οχήματα που μπορούν και να πετάξουν και να οδηγηθούν στο δρόμο και αυτό είναι που θέλουμε να προσφέρουμε με το AeroMobil 4.0 STOL και το AeroMobil 5.0 VTOL”, σημειώνει ο CTO της AeroMobil, Douglas MacAndrew.

“Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε οχήματα με την απαιτούμενη αυτονομία για αστικές και ενδοαστικές διαδρομές, επιτρέποντας στους πελάτες να ταξιδεύουν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μεγιστοποιώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα για τους χειριστές ιπτάμενων ταξί”.

AeroMobil 4.0 STOL

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, το AeroMobil 4.0 STOL θα βγει στην παραγωγή σε περιορισμένα αντίτυπα το 2020 και θα διατεθεί σε ιδιώτες. Το AeroMobil 5.0 VTOL αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά μέσα στα επόμενα επτά με δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους ιθύνοντες.

“Το AeroMobil 4.0 STOL χρησιμοποιεί πολλές τεχνολογικές πατέντες, έναν εξαιρετικά πρωτοποριακό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έχει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας, που συνδυάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ταχύτητα και αυτονομία από οποιοδήποτε ηλεκτρικό VTOL. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και αυτό του επιτρέπει να κυκλοφορήσει πολύ πιο γρήγορα στην αγορά, το 2020, απ’ ότι το ηλεκτρικό VTOL”, λέει ο Πρόεδρος της εταιρείας, Patrick Hessel.

Πηγή

Ο Μένιος Κατής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τη Λήμνο. Σπούδασε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1997 από το πρώτο αθλητικό site της Ελλάδας, το sport.gr (Sportline), στο οποίο εργάστηκε επί μια δεκαετία. Παράλληλα, έγραφε για το αγαπημένο του σπορ, τα MotoGP, στο motograndprix.gr καθώς επίσης και στο περιοδικό MotoGP World. Έχει δουλέψει επίσης στο wmotors.gr και caranddriver.gr, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Car and Driver και Moto&Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top