Close

S-A1 Air Mobility Concept: Το ιπτάμενο Uber της Hyundai (video)

Αυτά είναι. Η Hyundai συνεργάστηκε με την Uber για τη δημιουργία ενός ιπτάμενου ταξί πέντε θέσεων.

«I believe I can fly», που θα έλεγε και ο περίφημος Τσάο στη γνωστή ταινία Hangover. Πού κολλάει η παραπάνω ατάκα; Στην ευχάριστη έκπληξη, την οποία έκρυβε η Hyundai για να την παρουσιάσει στην Έκθεση Τεχνολογίας CES 2020 στο Λας Βέγκας.

Οι Νοτιοκορεάτες ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη γνωστή σε όλους εταιρεία ταξί Uber Elevate, έχοντας όμως στο μυαλό τις υπηρεσίες ταξί στον αέρα. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, οι δύο φίρμες συνεργάστηκαν με έναν αξιόλογο αριθμό αεροναυτικών εταιρειών, με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου ιπτάμενου Uber ταξί.

Η ονομασία του Hyundai Urban Air Mobility είναι S-A1, με το πιλοτήριο να έχει σχεδιαστεί, ώστε να χωράει πέντε θέσεις, αυτή του πιλότου και τέσσερις των επιβατών. Αντί για ρόδες, έχει τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες, θυμίζοντας ένα τετραπλό drone, και σηκώνεται στον αέρα, όπως ένα ελικόπτερο, αλλά με πολύ λιγότερο θόρυβο.

Μάλιστα, θα χρησιμοποιεί ελικοδρόμια για την απογείωση και την προσγείωσή του, ενώ μεταξύ των 1000 και των 2000 ποδιών οι έλικες θα έχουν κλίση προς τα εμπρός. Όσον αφορά την αυτονομία του, θα φτάνει τα 60 μίλια, δηλαδή 96,5 χιλιόμετρα, καλύπτοντας έτσι σημαντικές αποστάσεις στον αέρα χωρίς την ταλαιπωρία της κίνησης στους δρόμους, ενώ λέγεται πως θα μπορεί να φτάσει μέχρι και 200 μίλια/ώρα ή αλλιώς περίπου 322 χλμ./ώρα.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στα ηλεκτροκίνητα είναι ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας, με τη Hyundai να εκτιμάει ότι αυτός θα διαρκεί μόνο 5-7 λεπτά, ώστε να μην καθυστερεί να ξεκινήσει το δρομολόγιό του.

Από εκεί και πέρα, να σημειωθεί ότι το S-A1 είναι το πρώτο από τα τρία urban mobility concept, που έχει σκοπό να παρουσιάσει στην Έκθεση CES 2020 η Hyundai. Θα ακολουθήσει το Hub, το οποίο η εταιρεία από τη Νότιο Κορέα αποκαλεί ως mobility space, και το PBV (Purpose-Built Vehicle), που θα μετακινείται στους δρόμους και θα φροντίζει για τη μεταφορά των πελατών, θυμίζοντας τα Toyota e-Palette και Mercedes-Benz Vision Urbanetic.

Επιπλέον, αυτό θα προσφέρει διάφορες υπηρεσίες στους πελάτες του, όπως τη στάση για φαγητό, καφέ, διαμονή σε ξενοδοχείο ή ακόμα και για φάρμακα στον δρόμο προς τον προορισμό τους. Τέλος, η Uber έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν μερικές πτήσεις επίδειξης του S-A1 μέσα στο 2020, με την Elevate να σχεδιάζει να γίνει διαθέσιμο από το 2023.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top