Close

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να νομιμοποιήσει τα αυτοκίνητα με αυτόματο παρκάρισμα

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να τροποποιήσει την απαγόρευση στη χρήση κινητών τηλεφώνων στο αυτοκίνητο, προκειμένου οι οδηγοί να μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές για αυτόματο παρκάρισμα.

Αυτή τη στιγμή, βάσει των ισχυόντων νόμων, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ή το κλειδί τους (ηλεκτρονικό) για να παρκάρουν αυτόματα, μπορεί να δεχτούν κλήση.

Το αυτόματο παρκάρισμα αποτελεί χαρακτηριστικό που προσφέρεται σε αρκετά πολυτελή οχήματα, αλλά η αγγλική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οδήγηση για όλους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, να βοηθήσει ανθρώπους να παρκάρουν σε στενά μέρη και ανθρώπους με μικρά γκαράζ. Το Υπουργείο Μεταφορών παραπέμπει σε έρευνα που αναφέρει ότι ο μέσος οδηγός ξοδεύει 106 μέρες στη ζωή του για εξεύρεση πάρκινγκ.

Βάσει του νόμου που ισχύει, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους μόνο για να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που προτείνει την αλλαγή της νομοθεσίας, οι οδηγοί θα πρέπει να μπορούν να κοιτάζουν σε συσκευές που κρατούν στο χέρι όπως το τηλέφωνο για να μπορούν να ενεργοποιήσουν το παρκάρισμα εξ’ αποστάσεως (μέσω χειριστηρίου).

Οι συσκευές θα πρέπει να χειρίζονται σε απόσταση 6 μέτρων από το όχημα, μια απόσταση που θεωρείται ασφαλής σε περίπτωση που ο οδηγός έχει βγει από αυτό για να κάνει τις απαραίτητες μανούβρες και χειρισμούς για το παρκάρισμα.

Το έγγραφο προτείνει επίσης να προστεθεί ένας νέος κανόνας στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα δηλώνει: “Μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημά σας μέσω τηλεχειριστηρίου, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στάθμευσης ή μια συσκευή, με τρόπο τρόπο που δεν θέτει τους άλλους σε κίνδυνο”.

Επίσης, προτείνονται τροποποιήσεις κανόνων για να επιτρέπεται η χρήση προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκινητοδρόμους, οι οποίοι ελέγχουν την ταχύτητα και τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Οι οδηγοί βέβαια θα δέχονται υπόδειξη να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι και να δίνουν προσοχή στο δρόμο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει όταν τα συστήματα που “επιτρέπουν στον οδηγό να μην έχει την πλήρη προσοχή του στο όχημα και το αυτοκίνητο να παρακολουθεί ενεργά την οδήγηση σε όλα τα τμήματα της διαδρομής”.

Ο Βρετανός υπουργός μεταφορών Jesse Norman ανέφερε: “Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ότι η Βρετανία θα πρέπει να ηγηθεί της υιοθέτησης της ασφαλούς ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας οχημάτων.

Χαρακτηριστικά όπως παρκάρισμα με χειριστήριο και υποβοήθηση στον αυτοκινητόδρομο έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν το ταξίδι με αυτοκίνητο, προσθέτοντας μεγαλύτερη ευκολία και προσβασιμότητα στους οδηγούς, ώστε να μπορούν να παρκάρουν και να οδηγούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.”

Πηγή

Η Λαΐδα Λιμνιάτη γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τεχνολογίας στα περιοδικά RAM και xAKER, στο Pathfinder.gr, στο περιοδικό COMBusiness, στο ημερήσιο Newsletter COMToday και στη Ναυτεμπορική. Επίσης, έχει υπάρξει Υπεύθυνη Επικοινωνίας στη WOT και Marketing Executive στη Merlien Institute.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top