Close

Έξυπνη πόλη η Πάτρα με υπηρεσίες Έξυπνης Στάθμευσης και Έξυπνου Φωτισμού

Την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) στην Ελλάδα υλοποιείται σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της Πάτρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Το πιλοτικό έργο αφορά υπηρεσίες Έξυπνης Στάθμευσης και Έξυπνου Φωτισμού.

smart parking

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του ΝΒ-ΙοΤ, τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες Έξυπνης Στάθμευσης σε υφιστάμενες θέσεις του Δήμου στην οδό Πατρέως και αισθητήρες Έξυπνου Φωτισμού στην οδό Όθωνος-Αμαλίας. Οι οδηγοί θα ενημερώνονται άμεσα για το πού βρίσκονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν εκεί, μέσω ειδικού mobile application. Αντίστοιχα, τα συστήματα Έξυπνου Φωτισμού θα προσαρμόζουν το φωτισμό σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συμβολή του Δήμου Πατρέων για τον προσδιορισμό των σημείων εφαρμογής, την έκδοση των σχετικών αδειών και την παροχή τεχνικής βοήθειας κατά την εγκατάσταση. Για το έργο αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες της Huawei, ενώ η OTS παρείχε την εφαρμογή για την Έξυπνη Στάθμευση, η ΚΑΥΚΑΣ διέθεσε φωτιστικά LED και η Flashnet τους ελεγκτές Έξυπνου Φωτισμού. H COSMOTE καλύπτει το κόστος υλοποίησης, την τεχνική υποστήριξη και τη συντήρηση για το 2017.

Έξυπνη πόλη η Χαλκίδα με Smart Parking και Smart Lighting

Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT)
Μέσω του NB-IoT, η διασύνδεση μεταξύ συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ., γίνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού. Υπερτερεί σημαντικά σε ποιότητα και ασφάλεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT, αφού η μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, η χαμηλή απαίτηση σε ισχύ αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής στους αισθητήρες με μπαταρίες, που μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια με δυο κοινές ΑΑ μπαταρίες. Το NB-IoT εξελίσσεται μαζί με τις τεχνολογίες 4G, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης, ώστε να συμπεριλάβει μεθόδους εντοπισμού θέσης, περιαγωγής, υπηρεσιών μετάδοσης πολυμέσων και πολλών ακόμη λειτουργιών, που θα εξελίξουν σημαντικά τις δυνατότητες του Internet of Things.

Ο Αλέξανδρος Παππάς συνεργάζεται με το Autonomous από την αρχή της δημιουργίας του site. Καθημερινά αναζητά και καταγράφει τα πιο σημαντικά τα νέα τεχνολογίας για το αυτοκίνητο από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top